Zweden tackelt kernafvalprobleem en bouwt opslagsite

De Zweedse regering keurde vorige week de bouw van een opslagsite voor kernafval goed. De opslagplaats wordt gebouwd in het plaatsje Forsmark, waar nu al een kerncentrale staat. Die is goed voor een zesde van de totale Zweedse elektriciteitsbehoefte. Een oplossing op de lange termijn voor kernafval was dus wel noodzakelijk in het land.

“Het is een historische beslissing die SKB toelaat om het nucleair afval dat onze generatie produceerde te kunnen opslaan”, zegt Johan Dahst, directeur van SKB. “We kijken ernaar uit om het grootste Zweedse milieubeschermingsproject in te voeren.”

Koper, ijzer en waterdichte klei

De opslagsite zal worden gebouwd door het Zweeds bedrijf SKB, dat nu al instaat voor alle andere sites waar nucleair afval ligt opgeslagen. De nieuwe site bestaat uit een bovengronds gebouw, aangevuld met een ondergronds tunnelstelsel met een totale lengte van 60 kilometer. Dat gangenstelsel gaat tot 500 meter diep in de aardkorst en bestrijkt een oppervlakte van 3 à 4 vierkante kilometer.

In die gangen zal kernafval, ingekapseld in een ijzeren kist en koperen buizen, worden opgeslagen. Na zo’n 70 jaar zal de site vol zijn, en wordt het ondergronds gangenstelsel dichtgestort met bentoniet-klei, dat geen water doorlaat.

Lange termijn

De nieuwe opslagplaats zal volgens de Zweedse regering kernafval voor 100.000 jaar veilig kunnen bewaren. Momenteel wordt 7.500 ton kernafval opgeslagen in Oskarhamn, een dorp aan de Zweedse oostkust, waar ook een kerncentrale staat. Die opslagplaats is echter niet voor de lange termijn, een probleem waar ook andere landen met kerncentrales mee kampen.

De nieuwe opslagtunnels in Forsmark moeten dit probleem alvast oplossen, of op zijn minst op de (zeer) lange baan schuiven. Ook is het project goed voor de economie: zo wordt verwacht dat het investeringen van zo’n 1,8 miljard euro met zich meebrengt, en goed zal zijn voor 1.500 jobs. De site zou tegen 2025 operationeel moeten zijn, maar daarvoor moet eerst de Zweedse rechtbank voor Omgeving haar goedkeuring nog geven.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.