In Zweden lopen tieners nu gewapend op straat

Zweden kon traditioneel beschouwd worden als één van de meest veilige landen ter wereld. Nu blijkt echter dat de Zweedse maatschappij steeds meer het mikpunt wordt van geweld en seksuele agressie.

De feiten zouden zich vooral concentreren in een aantal buitenwijken van de grote Zweedse steden. Het voorbije jaar werden in Zweden – een natie met tien miljoen inwoners – 110 moorden en 320 schietpartijen geregistreerd. Daarnaast werden 7.226 verkrachtingen gemeld. Tevens werden ook enkele tientallen bomaanslagen genoteerd.

De Zweedse premier Stefan Lofven heeft al aangekondigd dat mogelijk het leger zal worden ingezet om de georganiseerde misdaad aan te pakken. “Een groot gedeelte van het geweld is gesitueerd in buitenwijken die grotendeels door migranten zijn ingenomen,” zeggen experts tegenover de Britse krant The Times. “Deze wijken worden gekenmerkt door een hoge werkloosheidsgraad.”

Vluchtelingencrisis

“In sommige wijken van Malmö opereren bendes met een gemiddelde leeftijd van tweeëntwintig jaar,” aldus getuigen tegen de krant. “Men kan echter ook jongens van amper veertien jaar met geladen Kalasjnikovs en kogelwerende vesten door de straten zien lopen.” Opgemerkt wordt dat Zweden zich gedurende vele jaren bijzonder open heeft gesteld voor immigratie. Die politiek is echter wel verscherpt sinds de vluchtelingencrisis die jaar geleden, toen in Zweden 160.000 personen asiel hebben gevraagd. Inmiddels is 12 procent van de Zweedse bevolking afkomstig uit regio’s buiten de Europese Unie.

“Het probleem van de integratie is in het nationale debat nauwelijks aangeraakt,” aldus nog The Times. “Het toenemende problematische situatie in bepaalde wijken wordt in het publieke debat bovendien vaak geminimaliseerd.” Dat was mogelijk door de relatieve kalmte in de rest van de natie en de economische voorspoed waarvan het land kan genieten.

Politieke correctheid

De Zweedse econoom Tino Sanandaji wijst erop dat het in Zweden politiek niet meer correct is om een band te leggen tussen immigranten en delinquentie. Dat heeft onder meer geleid tot klachten wegens xenofobie tegen de joodse schrijfster Paulina Neuding. Zij had wel duidelijk gemaakt dat bij de toename van het antisemitische geweld en de seksuele agressie naar de massale migratie moest worden verwezen.

Het aantal verkrachtingen kende in Zweden vorig jaar een toename met 10 procent tegenover het jaar voordien. Vastgesteld werd ook dat 36 procent van de jonge Zweedse vrouwen aangeeft zich ’s avonds op straat niet langer veilig te voelen. Uit een studie vier jaar geleden bleek dat slechts één op drie verkrachters de Zweedse nationaliteit heeft. De autoriteiten hebben al toegeven onvoldoende aandacht aan de verkrachtingen te kunnen geven. Er moet immers massaal worden gemobiliseerd tegen de georganiseerde misdaad. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20