Key takeaways
- Zweden biedt tot 30.000 euro aan immigranten die terugkeren naar hun land van herkomst.
- Dit bedrag is drie keer de huidige economische stimulans en aanzienlijk hoger dan andere Europese landen zoals Denemarken (11.400 euro), Noorwegen (5.400 euro) en het Verenigd Koninkrijk (3.000 euro).
- De genereuze uitbetaling weerspiegelt de verschuiving in de Zweedse aanpak van immigratie, weg van het van oudsher liberale asiel- en integratiebeleid.
Zweden heeft aangekondigd tot 30.000 euro te betalen aan immigranten die terugkeren naar hun land van herkomst. Deze nieuwe financiële stimulans is drie keer zo hoog als de huidige economische stimulans. Het land heeft een verschuiving ondergaan in zijn benadering van immigratie, waarbij het van oudsher liberale asiel- en integratiebeleid is losgelaten.
Het royale bedrag dat immigranten krijgen aangeboden om te vertrekken is aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen. Denemarken biedt 11.400 euro, Noorwegen 5.400 euro en het Verenigd Koninkrijk 3.000 euro. In het Zweedse systeem, dat in 1984 werd ingevoerd, is het maximumbedrag 890 euro voor individuen en 3500 euro voor gezinnen.
Zweedse verschuiving in immigratiebeleid
De houding van Zweden ten opzichte van immigratie is in de loop der tijd veranderd. Vijftig jaar geleden was het een van de eerste landen die repatriëringsprogramma’s invoerde, maar later omarmde het land multiculturalisme en verwelkomde het asielzoekers en ontheemden. Deze benadering is geleidelijk veranderd in de nasleep van de Europese migrantencrisis van 2015 en 2016, toen Zweden het hoogste aantal asielzoekers per hoofd van de bevolking in Europa ontving.
Ondanks de publieke steun voor immigratie heeft een vijfde van het electoraat zich aangesloten bij de rechtse Zweedse Democraten, die zich zorgen maken over het verband tussen bendegeweld en wijken met hoge concentraties eerste- en tweedegeneratiemigranten. De focus van de coalitieregering op het terugdringen van illegale immigratie, naast strengere integratiemaatregelen en herstel van de openbare orde, staat centraal op haar agenda. In juli waren er in Zweden voor het eerst in decennia meer vertrekken dan aankomsten, terwijl het aantal asielaanvragen op het laagste punt stond sinds eind jaren negentig.
Empirische basis van repatriëringsprogramma’s
De empirische basis voor zulke repatriëringsstimulansen blijft onduidelijk. Studies van gelijkaardige programma’s met kleinere bedragen in Noorwegen, Duitsland en Nederland suggereren een toename in vertrek, maar de impact is niet significant.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!