Zweden: gezinnen worden voorbereid op oorlog

De Zweedse overheid heeft een brochure samengesteld waarin duidelijk wordt gemaakt op welke manier op een oorlogssituatie moet worden gereageerd. De folder zal worden verspreid onder de 4,7 miljoen Zweedse huishoudens.

De brochure omvat ook instructies voor de omgang met terreur, cyberaanvallen en natuurrampen. De publicatie is niet alleen ingegeven door de opkomst van onder meer terrorisme en nepnieuws. Er is ook de toenemende militaire activiteit van Rusland, dat zwaar op de regio weegt. Zweedse media herinneren eraan dat gelijkaardige instructies ook tijdens de tweede wereldoorlog werden verdeeld. De publicatie werd echter in de jaren tachtig van de voorbije eeuw stopgezet. Toen was het hoogtepunt van de koude oorlog immers achter de rug. Er werd nog nauwelijks rekening gehouden met het risico op een militair conflict. “De hedendaagse samenleving wordt met een complexe groep bedreigingen geconfronteerd,” benadrukken woordvoerders van de Zweedse overheid. “Men moet rekening houden met een mogelijke impact van de klimaatverandering, maar daarnaast is er ook het potentiële risico op terreuraanslagen en pandemieën.” “Bovendien wordt de bevolking geconfronteerd door een manipulatie van informatie. Daarom moet worden geleerd op welke manier met al die elementen moet worden omgegaan.”

Oekraïne

Zweden heeft de voorbije decennia consequent vastgehouden aan zijn neutrale status. Toch heeft het land de voorbije jaren zijn militaire budgetten al gevoelig opgedreven. Aanleiding is de verslechterende veiligheidssituatie in Europa, zeker na de inmenging van Rusland in Oekraïne. Bovendien zouden Russische gevechtsvliegtuigen en duikboten al enkele keren tot het Zweedse territoriaal gebied zijn doorgedrongen. Twee jaar geleden herstelde Zweden al zijn militaire aanwezigheid op Gotland, een strategisch eiland in de Baltische Zee. Dat initiatief was ingegeven door toenemende troepenbewegingen in Rusland. Bovendien heeft het land al overwegen om sterkere banden met de Navo, het westerse militaire bondgenootschap, te smeden. Het voorbije jaar besliste Zweden ook de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. In september vorig jaar hield het land zijn zijn grootste militaire oefening in meer dan twintig jaar. Bij die manoeuvres waren 19.000 Zweedse militairen betrokken. Daarnaast konden echter ook eenheden uit Finland, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Frankrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten worden opgemerkt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20