‘Zweden binnen 5 jaar volledig cashloos’

Over vijf jaar zou in Zweden cash geld mogelijk grotendeels uit het dagelijks leven zijn verdwenen. Dat blijkt uit een rapport van de staatsomroep Sveriges Radio op basis van cijfers van de Riksbanken, de Zweedse centrale bank.

Op dit ogenblik vertegenwoordigen cash transacties in Zweden nog minder dan 2 procent van het totale bedrag dat bij transacties is betrokken. Volgens ramingen zou dat aandeel over vijf jaar echter tot minder dan 0,5 procent kunnen terugvallen. Zweden is wereldwijd bekend voor zijn cash-vrije cultuur. Uit onderzoek van Visa is gebleken dat Zweedse consumenten vorig jaar gemiddeld 207,1 betalingen met een bankkaart hebben verricht. Dat is drie keer vaker dan het Europese gemiddelde. In Frankrijk komt men aan 141,7 betalingen per jaar.

Straatmuzikanten

Aangevoerd wordt dat de populariteit van de kredietkaart zich zelfs in de straathandel laat voelen. “Verkopers van fruit en groenten en zelfs straatzangers en verkopers van daklozen-kranten aanvaarden betalingen met kaarten of elektronische portefeuilles, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de smartphone-applicatie Swish,” wordt er opgemerkt. Dat heeft er echter ook toe geleid dat banken in landelijke regio’s massaal bankautomaten sluiten en in een aantal filialen bepaalde cash transacties weigeren, terwijl ook een aantal winkels en evenementen weigeren munten of biljetten te aanvaarden.” Vele Zweden kijken uit naar de cashloze maatschappij, maar het toekomstbeeld heeft echter ook aanleiding gegeven tot felle protesten, onder meer van senioren-organisaties. Volgens de Riksbanken zal echter zeker nog minstens anderhalf decennium ongeveer 20 procent van alle betalingen met cash transacties blijven gebeuren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20