Zuid-Korea’s scheepsbouw cruciaal voor marine-uitbreiding VS bij spanningen met Noord-Korea

Zuid-Korea’s scheepsbouw cruciaal voor marine-uitbreiding VS bij spanningen met Noord-Korea
Afbeelding van Military_Material via Pixabay

Key takeaways

  • Het uitbreidingsplan van de Amerikaanse marine staat voor uitdagingen vanwege de beperkte capaciteiten voor scheepsbouw.
  • Zuid-Koreaanse scheepsbouwers zoals HD Hyundai Heavy Industries willen hun expertise in de bouw van met AEGIS uitgeruste destroyers inzetten.
  • De verbeterde scheepsbouwcapaciteit en de lagere kosten maken Zuid-Korea een aantrekkelijke optie voor de Amerikaanse marine.

Uitbreidingsplannen marine VS

Het ambitieuze plan van de Amerikaanse marine om haar vloot in de komende drie decennia uit te breiden tot 364 schepen staat voor uitdagingen vanwege de beperkte scheepsbouwcapaciteit en de stijgende kosten. Momenteel kunnen slechts twee Amerikaanse scheepswerven Arleigh Burke-klasse destroyers bouwen die zijn uitgerust met het geavanceerde AEGIS-gevechtssysteem, waardoor ze niet voldoen aan de doelstelling van de marine om jaarlijks minstens twaalf schepen te bouwen.

Zuid-Koreaanse scheepsbouwers zien kansen

Deze situatie biedt kansen voor Zuid-Koreaanse scheepsbouwers zoals HD Hyundai Heavy Industries (HD HHI). HD HHI onderkent het potentieel en wil haar expertise in het bouwen van met AEGIS uitgeruste destroyers inzetten om zichzelf te positioneren als een belangrijke partner voor de Amerikaanse marine. De scheepswerf beschikt over een team van meer dan 250 ingenieurs die destroyers kunnen ontwerpen en bouwen met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van hun Amerikaanse tegenhangers.

Bovendien zijn de faciliteiten van HD HHI uitgerust om minstens één Arleigh Burke-klasse torpedojager per jaar te produceren, met de mogelijkheid om de productie te verhogen tot vijf eenheden per jaar als de samenwerking met de VS wordt verdiept. Deze verbeterde scheepsbouwcapaciteit, gecombineerd met een 33 procent kortere bouwtijd en potentieel lagere kosten in vergelijking met Amerikaanse scheepswerven, maakt Zuid-Korea een aantrekkelijke optie voor de Amerikaanse marine.

Onderhoud, reparatie en revisie

Naast nieuwbouw is Zuid-Korea ook actief bezig met onderhouds-, reparatie- en revisiediensten (MRO) voor schepen van de Amerikaanse marine. Dit initiatief sluit aan bij de strategie van de Amerikaanse marine om stilstand en kosten te verminderen door gebruik te maken van geallieerde scheepswerven voor MRO-werkzaamheden.

Hanwha Ocean, een andere vooraanstaande Zuid-Koreaanse scheepswerf, voltooide onlangs zijn eerste MRO-operatie op het logistieke schip USNS Wally Schirra (T-AKE-8) van de US Navy en demonstreerde daarmee zijn capaciteiten op dit gebied. De overname van Philly Shipyard door Hanwha Ocean versterkt de positie van Zuid-Korea op het gebied van zowel commerciële als militaire scheepsbouw, waaronder onderhouds- en reparatiewerkzaamheden voor schepen van de Amerikaanse marine.

Wederzijdse voordelen

Deskundigen benadrukken de wederzijdse voordelen van deze groeiende samenwerking tussen de VS en Zuid-Korea op het gebied van scheepsbouw. Op de korte termijn kan de Amerikaanse marine profiteren van een grotere beschikbaarheid van schepen, waardoor de vloot sneller kan groeien en haar wereldwijde maritieme dominantie kan worden verstevigd. Voor Zuid-Korea is een sterke Amerikaanse marine een cruciaal afschrikmiddel tegen Noord-Koreaanse agressie, wat de nationale veiligheid versterkt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00