Key takeaways
- President Yoon Suk Yeol is op 14 december door Zuid-Koreaanse wetgevers aangeklaagd.
- Het constitutionele hof heeft nu 180 dagen om te beslissen of de afzetting gehandhaafd of ongedaan gemaakt wordt.
- Premier Han Duck-soo zal gedurende deze periode het interim-leiderschap op zich nemen.
Op zaterdag 14 december stemden Zuid-Koreaanse wetgevers voor de afzetting van president Yoon Suk Yeol. Dit volgde op zijn controversiële poging om de staat van beleg af te kondigen op 3 december, een stap die de natie diep schokte.
De motie van afzetting, gesteund door de meerderheid van de oppositie in het parlement, kreeg 204 stemmen voor, terwijl 85 afgevaardigden tegen waren. Drie afgevaardigden onthielden zich van stemming en acht stembiljetten werden ongeldig verklaard op een totaal van 300 aanwezige afgevaardigden. Duizenden demonstranten verzamelden zich buiten de Nationale Assemblee en barstten in gejuich uit toen ze de uitslag van de stemming hoorden.
Het Grondwettelijk Hof neemt het over
Het grondwettelijk hof heeft nu 180 dagen om te beslissen of het de afzetting bevestigt of ongedaan maakt. In de tussentijd zal premier Han Duck-soo het interim-leiderschap op zich nemen. Een eerdere poging om president Yoon op 7 december af te zetten mislukte, omdat de meeste leden van zijn People Power Party (PPP) de vergadering verlieten om te voorkomen dat het quorum werd bereikt.
Historische precedenten
Met zijn 63 jaar is Yoon Suk Yeol de tweede president in de geschiedenis van Zuid-Korea die wordt geconfronteerd met een afzetting, na Park Geun-hye in 2017. Er is een precedent waarbij het parlement voor impeachment stemde en dit twee maanden later door het grondwettelijk hof ongedaan werd gemaakt: dat van Roh Moo-hyun in 2004.
De poging tot staat van beleg
De poging van president Yoon om op 3 en 4 december de staat van beleg af te kondigen was een belangrijk moment in de Zuid-Koreaanse geschiedenis. Nadat hij speciale troepen naar het parlement had gestuurd om een zitting te verstoren, trok hij uiteindelijk het krijgswetdecreet in onder druk van 190 wetgevers die voor opheffing stemden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!