Zuid-Korea verwacht Amerikaanse kernreactie bij aanval Noord-Korea

Zuid-Korea verwacht Amerikaanse kernreactie bij aanval Noord-Korea
South Korean Unification Minister Lee Jong-seok (R) talks with North Korean Cabinet Councillor Kwon Ho-ung upon Kwon’s arrival at a hotel in Busan, about 420 km (260 miles) southeast of Seoul, 11 July 2006. A North Korean delegation left Pyongyang for the South for their first high-level talks since Pyongyang’s missile tests last week raised tensions, a Unification Ministry official said. AFP PHOTO/POOL/Lee Jae-Won (Photo by LEE JAE-WON / POOL / AFP) (Photo by LEE JAE-WON/POOL/AFP via Getty Images)

Key takeaways

  • Lee Jong-seok gelooft dat de VS met kernwapens zal reageren als Noord-Korea een kernaanval op Zuid-Korea uitvoert.
  • Noord-Korea heeft zijn nucleaire programma ontwikkeld en wordt ervan verdacht voldoende splijtbaar materiaal te verzamelen om atoomwapens te bouwen.
  • De mogelijkheid van een nucleair conflict tussen Noord-Korea en de VS heeft grote gevolgen voor de wereldwijde veiligheid.

Lee Jong-seok, de kandidaat-directeur van de Nationale Inlichtingendienst van Zuid-Korea, heeft zijn overtuiging uitgesproken dat de Verenigde Staten met nucleair geweld zouden reageren als Noord-Korea een nucleaire aanval op Zuid-Korea zou uitvoeren. Tijdens zijn bevestigingshoorzitting werd hem gevraagd of hij dacht dat Washington bereid zou zijn om Noord-Korea aan te vallen, zelfs als dat zou betekenen dat er Amerikaanse levens op het spel zouden staan, gezien het feit dat Pyongyang in het bezit is van intercontinentale ballistische raketten. Lee bevestigde deze overtuiging en benadrukte dat een dergelijk scenario rechtstreeks verband houdt met de veiligheidsalliantie tussen de twee naties.

De huidige staat van het nucleaire programma van Noord-Korea

Noord-Korea is al lange tijd bezig met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma en wordt ervan verdacht voldoende splijtbaar materiaal te verzamelen om atoomwapens te bouwen. Er is echter nog geen bevestiging dat Noord-Korea met succes een raket met een kernkop heeft getest. Lee’s benoeming komt onder het leiderschap van de nieuwe liberale president van Zuid-Korea, Lee Jae Myung, die op 4 juni is aangetreden.

De mogelijkheid van een nucleair conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is een ernstig probleem dat grote gevolgen heeft voor de veiligheid in de wereld. Het bezit van intercontinentale ballistische raketten door Pyongyang verhoogt de inzet van een mogelijk conflict, waardoor het cruciaal is om de gevolgen van een militaire actie zorgvuldig te overwegen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00