Waarom blijft Zuid-Afrika zich terughoudend opstellen over de Oekraïne-oorlog?

Zuid-Afrika wenst zich te profileren als een neutraal land dat zich met andere staten kan blijven engageren, maar is dat ook zo?

Waarom is dit belangrijk?

De wereld bevindt zich in een multipolaire situatie, waarbij de grootmachten elkaars geopolitieke zetten nauwlettend in de gaten houden. De twee grootmachten China en Rusland zetten vooral in op een revisionistische agenda om zo de gevestigde wereldorde, ondersteund door de Verenigde Staten, aan te passen. De drie partijen proberen elk land aan zich te binden. Ook de banden met Zuid-Afrika worden verdiept.

De essentie: Aangekondigde militaire oefeningen tussen de legers van Zuid-Afrika, China en Rusland deden deze week de wenkbrauwen fronsen.

  • The Washington Post meldde vorige week nog dat de marine van Rusland, China en Zuid-Afrika in februari tien dagen lang samen militaire oefeningen zouden houden voor de Zuid-Afrikaanse kust. “De oefeningen zijn een manier om de relaties tussen Zuid-Afrika, Rusland en China te verstevigen”, verkondigde het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Defensie.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer