Waarom blijft Zuid-Afrika zich terughoudend opstellen over de Oekraïne-oorlog?

Zuid-Afrika wenst zich te profileren als een neutraal land dat zich met andere staten kan blijven engageren, maar is dat ook zo?

Waarom is dit belangrijk?

De wereld bevindt zich in een multipolaire situatie, waarbij de grootmachten elkaars geopolitieke zetten nauwlettend in de gaten houden. De twee grootmachten China en Rusland zetten vooral in op een revisionistische agenda om zo de gevestigde wereldorde, ondersteund door de Verenigde Staten, aan te passen. De drie partijen proberen elk land aan zich te binden. Ook de banden met Zuid-Afrika worden verdiept.

De essentie: Aangekondigde militaire oefeningen tussen de legers van Zuid-Afrika, China en Rusland deden deze week de wenkbrauwen fronsen.

  • The Washington Post meldde vorige week nog dat de marine van Rusland, China en Zuid-Afrika in februari tien dagen lang samen militaire oefeningen zouden houden voor de Zuid-Afrikaanse kust. “De oefeningen zijn een manier om de relaties tussen Zuid-Afrika, Rusland en China te verstevigen”, verkondigde het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Defensie.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20