Er rijzen steeds meer vragen over de gezondheid van de Russische dictator Vladimir Poetin. Zowel fysiek als mentaal zou hij achteruitgaan. Wat is er waar van deze geruchten? En wat doet oorlog met een politicus? Business AM vroeg het aan professor internationale politiek Tom Sauer van de UAntwerpen.
Luister hier naar het volledige interview met professor Sauer:
De essentie: Een Russische veiligheidsagent, Gleb Karakoelov, is recentelijk overgelopen. Hij schetst een portret van een paranoïde Poetin. Maar Poetin is een voormalig KGB-agent en is altijd al paranoia geweest. De beslissing om de oorlog te beginnen kan zo verklaard worden. Tegelijkertijd namen westerse leiders ook beslissingen die geleid werden door angst.
- “We moeten altijd voorzichtig zijn met wat overlopers vertellen. Die hebben soms eigen belangen om zaken te overdrijven. Anderzijds is het merendeel van wat Karakoelov naar buiten heeft gebracht waarschijnlijk correct.”
- Tom Sauer, professor internationale politiek, kadert de situatie: “Ook onze regeringsleiders zijn voorzichtig met het gsm-gebruik. Kijk naar wat er onlangs over TikTok is verschenen. En er zijn andere paranoïde voorbeelden in de internationale politiek. Denk maar aan de Amerikaanse president Nixon in de jaren 70. Het is allemaal niet nieuw.”
- “Poetin is altijd paranoia geweest. Hij komt uit de KGB, daar heerst een cultuur van geheimhouding. De beslissing om tot oorlog over te gaan is wel een misrekening gebleken. Dat heeft te maken met die gebrekkige besluitvormingscultuur waarbij de Russische inlichtingendiensten waarschijnlijk niet de beste informatie hebben doorgespeeld aan Poetin.”
Straatje zonder einde
- De professor verklaart: “Het nemen van verkeerde beslissingen heeft te maken met een groepje ja-knikkers. Wij noemen dat groepsdenken. Ook dat is niet uniek aan Rusland. Er zijn andere voorbeelden zoals toen Amerika Cuba is binnengevallen in 1961.”
- “Poetin krijgt mogelijks intern wat meer schrik. Schrik voor een aanslag of een staatsgreep. Daardoor zal hij nog minder interne contacten hebben en dus mogelijks meer verkeerde beslissingen nemen. Een straatje zonder einde.”
(kg)