Zoom plooit voor censuur vanuit Peking

De Amerikaanse videoconferencingdienst Zoom werkt op vraag van China aan een oplossing die moet toelaten om Chinese dissidenten te blokkeren. Dat meldt de Financial Times. Vorige week al heeft Zoom accounts verwijderd van Chinese dissidenten die de slachtpartij op het Tiananamenplein wilden herdenken.

Volgens Zoom zal de volgende dagen technologie worden geïntroduceerd die moet toelaten om ‘op basis van geografie deelnemers te verwijderen of te blokkeren’. Op die manier wil het bedrijf naar eigen zeggen ‘tegemoetkomen aan verzoeken van lokale autoriteiten’.

Zoom is het zoveelste westerse techbedrijf dat van censuur beschuldigd wordt met als enige doel Peking niet tegen de borst te stuiten. Vorige week had ook Apple podcast-apps uit zijn online winkel in China verwijderd, aldus de ontwikkelaars van die apps. Dat zou gebeurd zijn op eenvoudige vraag van de Chinese overheid.

Door de coronacrisis won Zoom overal ter wereld fors aan populariteit. Mensen waren aangewezen op videochat voor sociale contacten of om te werken. Op het hoogtepunt telde Zoom meer dan 300 miljoen dagelijkse deelnemers aan virtuele vergaderingen. Tegelijkertijd steeg het aantal bedrijven (met minstens tien werknemers) dat zich als klant meldde tot zo’n 265.000, wat overeenkomt met een verviervoudiging in vergelijking met een jaar geleden.

Het succes van Zoom is ook in China niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf heeft er vestigingen, servers en ook een derde van zijn ontwikkelaars.

Chinese activisten zijn over de handelswijze van Zoom niet te spreken. Bedrijven met een geweten moeten niet ingaan op verzoeken van dictaturen’, zegt Wang Dan, een van de meest prominente leiders van de pro-democratische studentenbeweging van de Tiananmenprotesten. ‘Als Amerikaans bedrijf moet Zoom de Amerikaanse waarden verdedigen.’ Wang en zijn team overwegen juridische stappen te ondernemen tegen Zoom. Ze zijn voor hun videogesprekken ook overgestapt op het gebruik van een Google-platform.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20