Wel zonnepanelen, maar geen digitale meter? Klanten bij Mega moeten dan honderden euro’s per jaar extra betalen

Klanten bij de energieleverancier Mega met zonnepanelen die geen digitale meter bezitten, moeten vanaf september een forfaitaire vergoeding van enkele honderden euro’s betalen. Die extra kosten worden enkel in rekening gebracht bij nieuwe contracten.

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, overwegen veel mensen om zonnepanelen te installeren. Maar nu blijkt dat de klanten bij Mega en enkele kleinere leveranciers worden opgezadeld met extra kosten als ze geen digitale meter hebben. Dat schrijft De Tijd op basis van een brief van Mega aan zijn klanten.

Onevenwichtskosten

In die brief staat te lezen dat de energieleverancier zich genoodzaakt ziet om zogenaamde onevenwichtskosten aan te rekenen. Het komt erop neer dat energieleveranciers ieder kwartier van de dag exact genoeg stroom moeten kopen om het verbruik van hun klanten af te dekken. Indien dat niet lukt, moeten ze onevenwichtskosten betalen aan de netbeheerder Elia.

En daar knelt nu net het schoentje: bij klanten met zonnepanelen valt moeilijk vooraf te voorspellen wanneer ze stroom zullen verbruiken en opwekken, zeker als ze geen digitale meter die de injectie en afname van het net apart registreert, hebben.

“Het profiel van de producent-consument leidt dan ook tot extra kosten om het evenwicht op het elektriciteitsnet en een vlot verloop van het energietransport te kunnen garanderen”, klinkt het. Volgens de leverancier liggen die kosten bij mensen met zonnepanelen zo’n twintig keer hoger dan voor klanten zonder.

Honderden euro’s meer per jaar

Het bedrijf werkt met een indicatief voorbeeld in de brief, waarbij per kilovoltampere (kVa) 10 euro per maand extra wordt aangerekend. Voor een installatie met een omvormer van 4,5 kVa loopt de extra vergoeding dan op tot 540 euro per jaar. Volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop ligt het tarief hoger, namelijk 15 euro per kVa per maand, wat zou resulteren in een jaarlijkse meerkost van 720 euro voor gezinnen met een gemiddeld omvormervermogen.

De Tijd merkt op dat ook andere leveranciers met dergelijke vergoedingen werken. De kleine leverancier Trevion rekent bijvoorbeeld een meerkost aan van 2,76 euro per kVa per maand. Ook Octa+ heeft de klanten al op de hoogte gebracht dat er extra onevenwichtstarieven zouden komen. Dat heeft voor wat ophef gezorgd omdat de nieuwe regeling ook van toepassing was op bestaande contracten, maar volgens de energieregulator VREG heeft Octa+ zijn beleid intussen aangepast. De Economische Inspectie voert wel nog een onderzoek naar de zaak. 

Bij Mega geldt de extra vergoeding enkel voor nieuwe contracten. Bestaande klanten zullen die dus pas moeten betalen vanaf het moment dat hun contract wordt hernieuwd. Indien je niet akkoord gaat met die extra vergoeding, kan je elders een energiecontract afsluiten. Je kan met behulp van de V-test van de VREG nagaan bij welke leverancier je het goedkoopste tarief krijgt.

(lb)

Meer