“Zonder stikstofplan dreigt miljardenschade voor Vlaamse economie”

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka waarschuwt voor “een miljardenfactuur” voor de maatschappij als grote investeringen massaal geschrapt worden door de aanhoudende onzekerheid rond de stikstofregels.

In het nieuws: De politieke crisis rond de stikstofregels voor landbouwers en bedrijven bereikt haar hoogtepunt. De werkgevers wijzen op de gevolgen voor het investeringsklimaat, mocht het dossier geblokkeerd blijven.

De stelling: “Een definitief en juridisch robuust stikstofkader is absoluut noodzakelijk”, zegt Voka. “Zoniet belanden we in een vergunningenstop die miljarden aan investeringen en economische groei en welvaart zal kosten in alle sectoren in Vlaanderen, zowel in de industrie als in de landbouw, zowel voor de privé-investeringen als de publieke investeringen.”

Het cijfer: Voka verwijst naar een schatting van de economische schade in Nederland door hetzelfde politieke probleem. Het Financieele Dagblad kwam daar uit op 28 miljard euro. Het is dus aannemelijk dat ook in Vlaanderen de schade in de miljarden euro’s kan lopen, redeneert Voka.

Dubbel effect: Geen wettelijk kader over de stikstofuitstoot leidt tot een tweevoudig negatief effect op de investeringen.

  • Niet alleen gaan bestaande bedrijven door de juridische onzekerheid aarzelen om uit te breiden, het kan ook buitenlandse investeerders aanzetten om voor mogelijke nieuwe fabrieken niet naar Vlaanderen, maar elders in Europa een vestigingsplaats te zoeken.
  • “De impact van een verder uitstel zal allen treffen: de bouw van private en publieke voorzieningen, de aanleg van wegen, de investeringen in duurzame basisinfrastructuur, de industrie, de havens, de mobiliteit en de landbouw. De huidige onzekerheid is nefast voor zowel familiale kmo’s als internationale bedrijven”, somt Voka op.

(ns)

Meer