In Zimbabwe zijn de autoriteiten begonnen met het verhuis van meer dan 2.500 wilde dieren vanuit een reservaat in het zuiden van het land naar noordelijker gelegen gebieden. De operatie moet de dieren redden van een aanhoudende droogte, die in het reservaat tot een massale sterfte dreigt te leiden.
“De verwoestende impact van de klimaatverandering vervangt in Zimbabwe de stroperij als de grootste bedreiging voor het wildbestand”, merken de initiatiefnemers van het Project Rewild Zambezi op. “De aanhoudende droogte in het Save Valley Conservancy dreigt vele dieren het leven te zullen kosten.”
Waterkrachtcentrale
Om die dreiging af te wentelen, werd door de autoriteiten beslist om de dieren 700 kilometer verder naar het noorden te brengen, waar ze in de reservaten Sapi, Matusadonha en Chizarira een nieuwe thuis kunnen vinden.
Met grote konvooien vrachtwagens worden onder meer vierhonderd olifanten en tweeduizend impala’s vanuit het Save Valley Conservancy naar het noorden gevoerd, naast enkele tientallen giraffen, buffels, gnoes, zebra’s, elanden, leeuwen en wilde honden.
Het is de eerste keer in zestig jaar dat Zimbabwe tot een massale verhuis van wilde dieren beslist. Op het einde van de jaren vijftig van de voorbije eeuw organiseerde het land, dat toen nog als Rhodesië op de wereldkaart stond, de Operatie Noach, waarbij meer dan vijfduizend dieren waren betrokken.
Die Operatie Noach moest de dieren evacueren voor de dreiging van het stijgende water die werd veroorzaakt door de bouw van de waterkrachtcentrale in de Zambezi-rivier, die met het Lake Kariba een van de grootste kunstmatige meren van de hele wereld creëerde.
“Nu is het echter een tekort aan water dat de massale verhuis noodzakelijk maakt”, voert Tinashe Farawo, woordvoerder van de Zimbabwe National Parks and Wildlife Management Authority, aan. “De operatie was absoluut noodzakelijk om een ramp te voorkomen.”
“De verhuis van de dieren moet de druk op het gebied verlichten. Jarenlang hebben we tegen stroperij gevochten, maar net op het ogenblik dat we die strijd lijken te hebben gewonnen, worden we met de klimaatverandering geconfronteerd.”
“Vele natuurparken raken overbevolkt en er is niet voldoende water of voedsel om alle dieren te voeden. De dieren vernietigen uiteindelijk hun eigen leefgebied. Ze dringen binnen in menselijke nederzettingen op zoek naar voedsel, wat in onophoudelijke conflicten uitmondt.”
“De uitdunning van het wildbestand zou een eventuele oplossing kunnen zijn, maar natuurbeschermers verzetten zich tegen het doden van dieren, dat in Zimbabwe een kwarteeuw geleden voor de laatste keer officieel werd georganiseerd.”
Heel Afrika
Zimbabwe is niet het enige Afrikaanse land waar de klimaatverandering een grote impact op het wildbestand heeft. “Over het hele continent worden nationale parken steeds meer bedreigd door een gebrek aan regenval en de bouw van infrastructuur”, voeren experts aan.
“Door de aanhoudende droogte wordt de beschikbare hoeveelheid voedsel sterk verminderd. Op die manier wordt het voortbestaan van vele diersoorten bedreigd.”
Operatie Rewild Zambezi is ook voor het Sapi Reserve een goede oplossing. “Sinds het midden van de voorbije eeuw heeft de jacht het dierenbestand in dat reservaat drastisch verminderd”, werpt Dereck Joubert, chief executive van de organisatie Great Plains Foundation, op.
Die stichting nam vijf jaar geleden het beheer over het reservaat over. Nu krijgt het Sapi Reserve volgens Joubert door de gedwongen verhuis vanuit het Save Vally Reserve een unieke kans om zijn oorspronkelijke wildbestand in grote mate te herstellen.
(ns)