Zijn Britse visvergunningen voor Franse vissers illegaal?

De ngo Oceana, die zich wereldwijd inzet voor het oceaanbehoud, is van oordeel dat de visvergunningen die Franse vissers krijgen om in Britse wateren te varen, illegaal zijn. Het Verenigd Koninkrijk zou in 2022 meer dan duizend vergunningen uitreiken aan Britse en Europese vissers, maar dat wordt nu aangevochten door de ngo.

Concreet is de organisatie bezorgd om de zogeheten bottom trawlers, bij ons bekend als boomkorvisserij. Dit houdt in dat een vissersschip twee grote visnetten over de zeebodem sleept, en alles wat in de netten blijft hangen bovenhaalt.

MPA’s

Het probleem is echter dat de visvergunningen ook geldig zijn in Marine Protected Areas (MPA’s), die speciaal gemaakt zijn om vitale marinebiotopen in stand te houden. Daar nu met reusachtige netten over de zeebodem slepen en al het leven mee grissen, zou dodelijk zijn voor de biotopen.

Nu is boomkorvisserij nog toegestaan in meer dan 97 procent (62 van de 64) van alle MPA’s in Britse wateren. Tegelijk belooft de Britse regering om tegen 2024 enkel nog duurzame visserij toe te laten in MPA’s. Lees: geen boomkorvisserij.

CO2

“Bij boomkorvisserij worden zware netten over de zeebodem gesleept, en ook bij het dreggen naar bijvoorbeeld sint-jakobsschelpen wordt zwaar materiaal gebruikt dat in de zeebodem wordt geplant”, zegt Melissa Moore, Head of UK Policy bij Oceana.

Die vorm van vissen is niet enkel bijzonder schadelijk voor de zeebodem, maar geeft ook een aanzienlijke hoeveelheid CO2 vrij in het water. “De hoeveelheid CO2 die boomkorvisserij uitstoot in zee is gelijk aan de emissies van de luchtvaartindustrie in de atmosfeer”, verklaart Moore.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20