Methanol vergiftiging: Een groeiend probleem in Zuidoost-Azië


Key takeaways

  • Methanolvergiftiging is een hardnekkig probleem in heel Zuidoost-Azië, vooral in economisch achtergestelde landen.
  • Omdat methanol geen smaak en kleur heeft, is het moeilijk te detecteren in dranken en treden de symptomen niet onmiddellijk op.
  • Zelfs het consumeren van een kleine hoeveelheid methanol kan dodelijk zijn, waarbij de symptomen meestal binnen 24 uur verschijnen.

Zes toeristen zijn onlangs om het leven gekomen in een Laotiaans vakantieoord, vermoedelijk door een methanolvergiftiging als gevolg van besmette drankjes. Onder de slachtoffers waren een Britse vrouw, twee Australische vrouwen, een Amerikaanse man en twee Denen. Hoewel de autoriteiten nog bezig zijn met het onderzoek, blijkt uit berichten dat deze mensen mogelijk drankjes hebben gedronken met een laagje methanol, een gevaarlijke stof die vaak wordt aangetroffen in illegale alcohol, dit meldt de BBC.

Methanolvergiftiging is een hardnekkig probleem in heel Zuidoost-Azië, vooral in de economisch achtergestelde landen langs de Mekong. Ondanks buitenlandse regeringen die waarschuwen voor alcoholgebruik in deze gebieden, blijft het bewustzijn laag binnen de backpackersgemeenschap. Omdat methanol geen smaak of kleur heeft, is het moeilijk om het in drankjes te ontdekken en slachtoffers hebben vaak niet meteen last van de symptomen.

Misbruik door alcoholleveranciers

Landen als Laos, een van de armste en minst ontwikkelde landen in Azië, worden met dit probleem geconfronteerd doordat alcoholleveranciers misbruik maken van een systeem dat wordt gekenmerkt door zwakke wetshandhaving en minimale regulering binnen de voedsel- en horeca-industrie. Methanol is een industrieel en huishoudelijk chemisch product dat gebruikt wordt in producten zoals verfverdunners, antivriesmiddel, vernis en kopieermachinevloeistof. Hoewel het kleurloos is en een vergelijkbare geur heeft als ethylalcohol (het type dat in alcoholische dranken zit), vormt methanol een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid. Zelfs het innemen van een kleine hoeveelheid, zoals een half shot (25ml), kan dodelijk zijn.

Symptomen van methanolvergiftiging treden meestal binnen 24 uur op, beginnend met misselijkheid, braken en buikpijn die kunnen escaleren tot hyperventilatie en ademhalingsmoeilijkheden. Zonder onmiddellijke behandeling varieert het sterftecijfer van 20 procent tot 40 procent, afhankelijk van de concentratie methanol en de ingenomen hoeveelheid, volgens Medicins Sans Frontiers (MSF), een internationale medische liefdadigheidsinstelling die wereldwijde uitbraken volgt. Als vergiftiging echter binnen de eerste 30 uur wordt vastgesteld, kan behandeling de ernst van de gevolgen beperken.

Bestemmingen getroffen door methanolvergiftiging

Azië heeft de hoogste incidentie van methanolvergiftiging wereldwijd, voornamelijk in armere landen waar uitbraken veel voorkomen in Indonesië, India, Cambodja, Vietnam en de Filippijnen. Indonesië springt eruit als een hotspot met het hoogste aantal incidenten in de afgelopen twee decennia, grotendeels toegeschreven aan de wijdverspreide productie en consumptie van illegale alcohol.

Bestemmingen zoals Vang Vieng in Laos, waar deze dodelijke vergiftigingen plaatsvonden, zijn populaire stopplaatsen op de backpackroute van Zuidoost-Azië. De stad leeft van het toerisme en heeft talloze bars, restaurants en hostels die zich richten op bezoekers. In Laos ontbreekt het echter aan voldoende wetshandhaving en regelgeving met betrekking tot voedsel- en alcoholnormen. Bovendien draagt de bloeiende zelfgebrouwen alcoholindustrie bij aan vergiftigingen. Producenten kiezen volgens lokale waarnemers ook voor methanol in plaats van ethanol in namaakdrankjes vanwege de lagere kosten.

Reactie van de overheid en bewustwordingscampagnes

“Je hebt gewetenloze producenten die methanol aan hun drankjes toevoegen omdat het goedkoper is. Het wordt gebruikt om drank sterker te laten lijken of om kwalitatief lage alcoholische drankjes krachtiger te laten lijken,” vertelde een westerse diplomaat die in de regio gestationeerd is aan de BBC. Ze vermeldden dat vergiftigingen met methanol vaak worden gemeld bij consulaten in Zuidoost-Azië. Door een gebrek aan gegevens is het echter een uitdaging om de omvang van de besmetting vast te stellen en te bepalen waar besmette dranken in de toeleveringsketen terechtkomen.

Sommige voorstanders hebben geprobeerd om het bewustzijn over deze gevaren te vergroten. De Australiër Colin Ahearn heeft een Facebook-pagina genaamd ‘Don’t Drink Spirits in Bali’, waarop hij waarschuwt tegen mixdrankjes zoals cocktails of drankjes gemaakt van geopende flessen sterke drank. Hij liet Australische media eerder deze week weten dat zijn pagina wekelijks berichten ontving over methanolvergiftiging in heel Zuidoost-Azië.

Verschillende westerse regeringen hebben deze week hun reisadviezen met betrekking tot de gevaren van alcohol in Zuidoost-Azië bijgewerkt op hun consulaten- en reispagina’s. Ze zeggen dat besmette drankjes ook alcoholische dranken kunnen bevatten. Ze zeggen dat besmette dranken lokale zelfgebrouwen sterke drank kan zijn of dranken op basis van sterke drank zoals cocktails of zelfs merkalcohol.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.