De sterker dan verwachte cijfers voor de Chinese economie verbergen een gemengde realiteit.
De Chinese economie is in het derde kwartaal met 3,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Chinese nationale bureau voor de statistiek deze ochtend. Dat overtreft de marktverwachtingen.
- De groeicijfers werden met vertraging gepubliceerd, pas na het congres van de Communistische Partij. Gedacht werd dat ze zouden tegenvallen, maar dat blijkt op het eerste gezicht niet het geval.
- Volgens een peiling van nieuwsdienst Reuters hadden economen wereldwijd “slechts” 3,4 procent groei in China verwacht in het derde kwartaal. Daar gaat het officiële groeicijfer dus ruim over. Er wordt nu geopperd dat de cijfers werden uitgesteld om het vijfjaarlijkse partijcongres niet te overschaduwen.
- Het groeipercentage van 3,9 procent was ook aanzienlijk beter dan de stijging van 0,4 procent in het tweede kwartaal, die werd belemmerd door het keiharde Zero Covid-beleid van het land.
COVID blijft bepalende factor
Analisten waarschuwen evenwel voor te grote euforie na de Chinese cijfers. De goede kwartaalresultaten liggen nog steeds onder het officiële jaarlijkse streefcijfer van ongeveer 5,5 procent.
De heropleving in het derde kwartaal is vooral het resultaat van soepelere COVID-maatregelen na de lange lockdown in Shanghai (maart tot mei), schrijft ING-analiste Iris Pang in een eerste analyse. De verminderde lockdowns in de haven leidden tot een herstel van de toeleveringsketen en daardoor een inhaalbeweging van de industriële productie.
Maar er blijven donderwolken hangen:
- De vastgoedsector laat een terugval met 4,4 procent tegenover een jaar eerder, wat erop wijst dat de immobiliëncrisis nog niet voorbij is.
- En de Chinese retailverkopen blijven slabakken, op de autoverkoop na, zo blijkt uit de cijfers voor de maand september. Dat hangt sterk samen met de Covid-maatregelen, denkt Pang.
De voorbije maanden ging de Chinese overheid over tot draconische maatregelen als het coronavirus opgang maakte. Als dat weer beurt, dreigt de kooplust bij de Chinese gezinnen weer klappen te krijgen.
Pang: “Hoe streng de Covid-maatregelen zullen zijn, hangt nu af van het aantal Covid-gevallen. Maar dat aantal is onzeker. Dat zal de arbeidsmarkt blijven beïnvloeden en heeft een negatief feedback-effect op de toekomstige detailhandel.”
(kg)