Zelf olie verversen doe je zo

Er zijn nog steeds een heleboel mensen die een ander geld betalen als ze de olie van hun wagen ververst willen hebben. Door dit klusje echter zelf te klaren, kun je in de loop van de tijd aardig wat geld besparen. Het zal dan ook zeker de moeite lonen om zelf de handen uit de mouwen te steken, mits je natuurlijk niet bang bent om je handen een beetje vuil te maken.

Hoeveel tijd neemt het verversen van olie in beslag?

In de regel zul je niet echt veel tijd in hoeven te plannen als je de olie van je wagen wilt gaan verversen (20 tot 30 minuten is vaak ruim voldoende). Zeker gezien de relatief korte duur van dit karwei is het in je zak houden van flink wat euro’s kinderspel geworden. Bovendien kun je deze taak gewoon op een verloren moment van de dag uit gaan voeren.

Wat heb je nodig om olie te verversen?

  • De motorolie die geschikt is voor je auto,
  • Een oliefilter die geschikt is voor het type auto dat je rijdt,
  • Een filtermoersleutel (optioneel als je een filter hebt dat voorzien is van een ingebouwde gripcoating),
  • Een passende dopsleutel en een ratel,
  • Een trechter,
  • Een opvangbak voor de afgetapte olie,
  • Een zachte aftapplug van koper om het aftappunt af te kunnen dichten nadat de olie is ververst,
  • Wat oude doeken om de boel schoon te maken.

Voordat je echter begint met het verversen van de olie van een auto is het verstandig om de bijbehorende gebruikersaanwijzing door te lezen. Niet elke motor zal immers gedijen op dezelfde olie en in deze beschrijving kun je het juiste type motorolie, en de gewenste viscositeit daarvan, achterhalen.

Zet je auto op een verhoging

Om de olie te kunnen verversen is het noodzakelijk om je auto op een verhoging te zetten. Je doet er verstandig aan om hierbij te kiezen voor een verharde ondergrond en je auto bijvoorbeeld op een stel hellingen te rijden, of met behulp van een krik omhoog te krikken.

Blokkeer de achterwielen van de auto

Veiligheid staat ook bij het verversen van olie voorop en dus dien je je wagen op de handrem te zetten en de achterwielen goed te blokkeren om op die manier het terugrollen van het voertuig te kunnen voorkomen.

Tap de oude olie af

Plaats de olieaftapschroef onderin het oliecarter en zet er een opvangbak onder. Verwijder vervolgens de aftapplug, waardoor de olie uit van de motor zal lopen. Nadat de olie volledig af is getapt, moet de zachte koperen aftapplug worden vervangen, maar mag niet te vast aan worden gedraaid.

Verwijder de oude oliefilter

Ga op zoek naar de oliefilter en zet de opvangbak hieronder. Vervolgens verwijder je de filter, terwijl je ervoor zorgt dat de olie niet naar buiten stroomt of dat je olie gaat morsen. Op het moment dat je oliefilter voorzien is van een ingebouwde gripcoating aan de buitenkant van de bus, dan dien je een filtermoersleutel te gebruiken om deze stap verder af te ronden.

Smeer de nieuwe oliefilter

Smeer de pakking op de nieuwe oliefilter in met een kleine hoeveelheid van de verse motorolie. Dit zal er namelijk voor zorgen dat het filter soepeler kan draaien en dat de pakking niet af zal breken tijdens het installeren.

Hervul en installeer de nieuwe oliefilter

Hervul de nieuwe oliefilter met verse motorolie totdat deze halfvol is. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de motor voldoende olie heeft voor de eerste keer opstarten. Daarna schroef je voorzichtig de nieuwe filter op de juiste plaats en draai je het met de hand vast totdat de afdichting contact heeft gemaakt met de basis. Daarna draai je pas de afdichting verder aan. Te sterk, of juist te zwak, aandraaien van de afdichting kan echter leiden tot lekkages.

Vul de motor met verse olie

Open de motorkap van je auto en draai de oliedop los. Steek vervolgens de trechter in de opening en vul de motor met de juiste olie. Om te voorkomen dat er te veel olie bij wordt gevuld, houdt je een deel van de olie achter. Er zal overigens altijd een bepaalde hoeveelheid oude olie in je motor zal blijven, zelfs nadat deze af is getapt. Ten slotte kun je de oliedop vervangen.

Controleer het oliepeil

Nadat je alle eerder genoemde handelingen goed uit hebt gevoerd, kun je  de motor starten en laat deze gedurende een minuut laten lopen. Op die manier kan de olie door de motor circuleren. Vervolgens zet je de motor weer af en wacht je nog eens drie minuten zodat de olie weer terug kan vloeien in het oliecarter. Je kunt nu de oliepeilstok weer uit de opening halen en het oliepeil controleren. Je kunt een kleine hoeveelheid olie toevoegen op het moment dat de peilstok een te laag oliepeil aangeeft. Vervolgens dien je de controle van het oliepeil nog een keer uit te voeren. Indien het oliepeil niet goed is, dan dien je dit procedé te blijven herhalen totdat de peilstok wel het juiste niveau aangeeft. Natuurlijk dien je na deze controle de oliedop weer terug te zetten nadat je de olie toe hebt gevoegd.

Zoals je ziet, is het verversen van de olie in je auto eigenlijk niet zo moeilijk. Maar wanneer je wat onzeker bent, kun je uiteraard ook een familielid of goede vriend om assistentie kunnen vragen als je deze klus voor de eerste keer zelf wilt gaan klaren. Twee weten immers meer dan één en wellicht heeft je assistent al enige ervaring met het verversen van motorolie. Een volgende keer kun je waarschijnlijk deze taak volledig zelfstandig uitvoeren en houd je bij elke olieverversing een zeker arbeidsloon in je eigen zak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20