Zelensky brengt verrassingsbezoek aan Brussel

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is in Brussel. Hij zal er onder meer premier Alexander De Croo (Open Vld) ontmoeten. Het bezoek werd, om veiligheidsredenen, tot het allerlaatste moment geheim gehouden.

In het nieuws: Even geen Israël, maar opnieuw Oekraïne.

  • Oekraïens president Volodymyr Zelensky reist af naar Brussel. Daar zal hij samenzitten met premier De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Onder meer het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie zal besproken worden, net als enkele bilaterale dossiers.
  • Later vandaag vindt op het NAVO-hoofdkwartier de vergadering plaats van de Ukraine Defense Contact Group, de groep westerse landen die militaire steun leveren aan Oekraïne. Vermoedelijk zal Zelensky die meeting ook bijwonen.
  • Zelensky en De Croo zagen elkaar vorige week nog, op de informele top van de Europese Raad in het Spaanse Granada. Op de informele top van de Europese Raad smeekte Zelensky bij de bondgenoten om extra luchtafweergeschut. Met de winter in het vooruitzicht lijkt Rusland dezelfde tactiek te gaan toepassen als vorig jaar, waarbij het de energie-infrastructuur fors bestookte. Duitsland beloofde dinsdag al extra IRIS-T-raketafweersystemen en extra Gepard-luchtafweertanks te leveren.
  • Ook België zou Gepards kunnen leveren. 38 stuks staan op stock bij het Doornikse OIP, CEO Freddy Versluys is ervan overtuigd dat hij 20 tot 25 Gepards operationeel kan maken. In november vorig jaar kwam Defensie de toestellen bestuderen, samen met fabrikant Rheinmetall, dat aangaf er geen werk meer in te willen steken. Toch houdt Versluys vol dat ze, met hulp van Roemenië (dat ook nog Gepards gebruikt) operationeel te maken zijn, voor zo’n 2 miljoen euro per stuk.

Vliegtuig voor Filip

Eerder al: Het is de tweede keer dat Zelensky in België is.

  • In januari speechte hij voor het Europees Parlement, om er de banden tussen Kyiv en Brussel uit de doeken te doen. De speech had één doel: Europa warm maken voor een nieuwe lidstaat. Nadien bezocht de Oekraïner ook het Koninklijk Paleis, en had een bijzonder cadeau mee voor koning Filip: een stuk van een neergeschoten Russisch Soechoj Su-25-gevechtsvliegtuig.
  • Premier De Croo zelf trok in november vorig jaar, samen met minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) naar Kyiv.

(nd)

Meer