Yves Ghys, ondernemer in Amerika: “We hadden bijna onze plannen opgeborgen om naar de VS te gaan, omdat het te duur was”

Yves Ghys spreekt met Business AM Radio over ondernemen in Amerika en wat er allemaal bij komt kijken.


Beluister hier het volledige interview met Yves Ghys

Waarom is dit belangrijk?

Ondernemen is keuzes maken. De locatie die gekozen wordt speelt een grote rol in de kosten. Niet alleen huur, maar ook personeelskosten en nabijheid van cliënteel spelen een rol.

Yves Ghys stak met Pozyx de Atlantische Oceaan over om ook daar een vesting uit te bouwen. Pozyx maakt een soort trackers die zeer nauwkeurig de locatie van goederen in onder andere magazijnen aangeeft. Nu werkt hij als ambassadeur om andere ondernemingen te overtuigen van het potentieel van South Carolina.

Locatie

  • De eerste keuze die je maakt is de locatie. “Je komt snel terecht bij de usual suspects: New York, Chicago…”, zegt Ghys. “Die worden ook meest aangewezen als je in België informatie vraagt.” 
  • “Wij maakten de specifieke keuze om naar South Carolina te gaan. Het was eerder toevallig via een connectie die me aangaf om daar eens te kijken. Daar bleek veel industrie te zijn, en er was heel veel potentieel voor wat wij te bieden hadden als technologie start-up.” zegt Ghys.

Niet van scratch

  • “Je kan heel veel plannen op voorhand. Tegenwoordig kan je veel zaken virtueel doen”, gaat Ghys verder. “Op het moment dat wij met de koffer aankwamen hadden wij al onze first hire, hadden we al een kantoor en een netwerk. Ook dat spaart geld uit.”
  • “Maar het kan ook heel duur zijn. We hadden bijna onze plannen opgeborgen om naar de VS te gaan. Cost of living, maar ook mensen aannemen, een kantoor openen.”
  • “Er zijn een aantal verschillen per staat. South Carolina is in België helemaal niet gekend als business regio, maar toen we daar aankwamen hadden we snel door dat door heel wat bedrijven gevestigd zijn die mogelijke klanten voor ons konden zijn.” Ook personeel kost er 20 tot 30 procent minder voor dezelfde kwaliteit in vergelijking met de usual suspects.
  • “De beslissing werd genomen om alle hubs die te maken hebben met groene technologie en elektrische voertuigen in South Carolina op te starten.”

(as)

Meer