Wordt Zweden het eerste land met een eigen cryptomunt?

Zweden wordt mogelijk het eerste land van de wereld dat een eigen cryptomunt op de markt brengt. Dat heeft James Pomeroy, economist bij de Britse bank HSBC Group, gezegd. Het land is volgens Pomeroy een voorloper in alternatieve betalingen. Daardoor is ook voor de cryptomunt een positieve omgeving gecreëerd.

De Riksbank, de Zweedse nationale bank, maakte al meer dan een jaar geleden bekend de mogelijkheden van de lancering van de eigen digitale munt e-krona te bestuderen. Mogelijk zou volgens Pomeroy al binnen enkele jaren een Zweedse cryptomunt kunnen worden gelanceerd. Volgens hem is Zweden goed gepositioneerd om op de markt van virtuele valuta een pioniersrol op te nemen. In het land wordt immers al massaal van betaalkaarten gebruik gemaakt. “Zweden is al bijzonder vertrouwd met alternatieven voor fysieke financiële transacties,” betoogt James Pomeroy. “Het land staat in die evolutie al veel verder dan Groot-Brittannië, het Europese vasteland en de Verenigde Staten.” “In Zweden kunnen daarentegen ontwikkelingen worden geïdentificeerd die elders pas veel later zullen worden geadopteerd. Het land is een echte voorloper in de evoluties in het gebruik van geld.”

Nationaal cryptomuntstelsel

Begin dit decennium werd in Zweden bij 40 procent van de betalingen nog altijd van cash geld gebruik gemaakt. Dat aandeel was twee jaar geleden al tot ongeveer 15 procent gedaald. Mogelijk zal het gebruik van fysiek geld volgens Pomeroy dit jaar nog verder tot minder dan 10 procent inkrimpen. De econoom laat uitschijnen geen enkele twijfel meer te hebben over de uiteindelijke introductie van een Zweedse cryptomunt. Wel zegt hij zich af te vragen welke specifieke vorm het initiatief zal aannemen. “Onder meer zou de e-krona gebaseerd kunnen worden volgens een structuur die met de bitcoin kan worden vergelijken,” merkt Pomeroy op. “Anderzijds zou mogelijk gebruik kunnen worden gemaakt van applicaties of kaarten met een achterliggend krediet.” Volgens Pomeroy lijkt er een voorkeur voor het eerste alternatief, dat immers meer mogelijkheden zou bieden. Bovendien benadert die werking het principe van een nationaal banksysteem met cryptomunten. Wel zou de uitbouw van het systeem complexer zijn. De econoom wijst er nog op dat de jonge Zweedse bevolking snel geneigd zal om de omgang met de cryptomunt te adopteren. Hij herinnert er daarbij aan dat in Zweden al een hele reeks winkels en drankgelegenheden geen cash geld meer aanvaarden. “Op dat ogenblik moeten de autoriteiten ingrijpen en betalingen met elektronisch geld mogelijk maken,” aldus Pomeroy. (mah)

Meer