Voor het eerst sinds de financiële crisis is woonlening met vaste rente goedkoper dan een met variabele rente

Er is vandaag iets uitzonderlijks aan de gang op de hypotheekmarkt: een lening met een vaste rente is momenteel goedkoper dan een met een variabele rente. Het is de eerste keer sinds de financiële crisis in 2008 dat er sprake is van een zogenaamde inverse rentecurve.

Waarom is dit belangrijk?

In ons land kan je bij veel banken uit twee formules kiezen wanneer je een woonlening wenst af te sluiten: de vaste en variabele rente. In het eerste geval wordt de rente vastgeklikt voor de volledige looptijd van het hypothecaire krediet. Wanneer je voor een variabele formule kiest, wordt de rente op voorafbepaalde momenten aangepast. Dat kan bijvoorbeeld jaarlijks zijn.

In het nieuws: Uit de rentebarometer van Immotheker blijkt dat je vandaag voor een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een vaste rentevoet 3,31 procent betaalt. Wie hetzelfde bedrag leent, maar de vaste rente inruilt voor een jaarlijks aanpasbaar tarief betaalt 3,76 procent.

https://twitter.com/FinanceFilosoof/status/1627732986404958209

Woonlening met vast of variabel tarief?

De details: Veel kredietnemers zullen door het goedkopere tarief overwegen om een woonlening met

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer