Woon-werkverkeer per fiets leidt tot stijging arbeidsongevallen

Woon-werkverkeer per fiets leidt tot stijging arbeidsongevallen
alvarez via Getty Images

Key takeaways

  • Woon-werkverkeer met de fiets leidt tot een stijging van het aantal arbeidsongevallen.
  • Bij 43 procent van deze ongevallen zijn fietsen of e-bikes betrokken.
  • Incidenten tijdens het woon-werkverkeer zijn verantwoordelijk voor bijna de helft (41 procent) van het ziekteverzuim dat wordt toegeschreven aan arbeidsongevallen.

De verschuiving naar zachtere mobiliteitsopties zoals fietsen en lopen voor woon-werkverkeer leidt tot een stijging van het aantal arbeidsongevallen tijdens reizen van en naar het werk. Uit gegevens van Ethias blijkt dat bij 43 procent van deze ongevallen fietsen of e-bikes betrokken zijn, wat de toenemende risico’s van deze vervoerswijze benadrukt.

Deze incidenten hebben een aanzienlijke impact op het beroepsleven van werknemers. Bijna de helft (41 procent) van het ziekteverzuim als gevolg van arbeidsongevallen is te wijten aan deze ongevallen in het woon-werkverkeer. Bovendien zijn ze goed voor 26 procent van het totale door Ethias beheerde ziekteverzuim en leiden ze tot een gemiddelde verzuimduur die 17 procent langer is in vergelijking met ongevallen op de werkplek zelf. Zelfs zes maanden na het incident blijft een zorgwekkende 4 procent van de slachtoffers niet in staat om te werken, wat bijdraagt aan 27 procent van het totale verzuim als gevolg van ongevallen in het woon-werkverkeer.

Ongevallenpatronen

De analyse van Ethias laat ook specifieke letselpatronen zien die verband houden met verschillende vervoerswijzen: verwondingen aan de onderste ledematen komen het meest voor (27 procent) en komen vooral voor bij zachte mobiliteit (35 procent) en lopen (42 procent); verwondingen aan de bovenste ledematen zijn goed voor 16 procent en worden vaak in verband gebracht met gemotoriseerde voertuigen (51 procent); verwondingen aan de nek, rug of wervelkolom zijn goed voor 9 procent en worden vooral in verband gebracht met auto-ongevallen (70 procent). Verwondingen aan het hoofd komen weliswaar minder vaak voor (6 procent), maar vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van het ziekteverzuim (4 procent) en onderstrepen het belang van het dragen van een helm, vooral voor fietsers.

Er zijn regionale verschillen in het aantal ongevallen: 53 procent vindt plaats in Vlaanderen, waar de fietsinfrastructuur beter ontwikkeld is; 30 procent in Wallonië en 17 procent in Brussel. Deze verschillen weerspiegelen verschillende mobiliteitsgewoonten, verkeersdichtheid en infrastructuurtypes.

Preventiestrategieën

Ethias erkent de groeiende trend van ongevallen in het woon-werkverkeer en ondersteunt bedrijven actief bij het beperken van deze risico’s door middel van een preventieve aanpak. Initiatieven omvatten: training over veilig gebruik van e-bikes en speed pedelecs; bewustwordingscampagnes die zichtbaarheid, helmgebruik en het naleven van verkeersregels promoten; praktische hulpmiddelen zoals blogs en veiligheidsgidsen voor HR-teams; op maat gemaakte mobiliteitsaudits die veiligheid integreren in bedrijfsmobiliteitsplannen.

Ethias dringt er bij werkgevers op aan om prioriteit te geven aan de veiligheid van het woon-werkverkeer als een cruciaal aspect van hun preventiestrategieën, om uiteindelijk werknemers te beschermen, menselijk kapitaal te behouden en duurzame bedrijfscontinuïteit te garanderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00