Vastgoedmarkt koelt af: minder transacties en eerste prijsdalingen

Vastgoedmarkt koelt af: minder transacties en eerste prijsdalingen
Era/Immoweb

De Belgische huisprijzen lagen in het tweede trimester van 2022 gemiddeld wat lager dan in het eerste trimester, zo blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. Ook andere indicatoren wijzen erop dat de verwachte afkoeling van de Belgische residentiële vastgoedmarkt is ingezet.

Een woonhuis in ons land werd in het eerste semester gemiddeld 6,3 procent duurder in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. De gemiddelde prijs klokte af op 314.666 euro. “Dat is nog steeds een stijging, maar als je rekening houdt met de inflatie, die 7,7 procent bedroeg, daalde de gemiddelde prijs in reële termen”, schrijft notaris Bart Van Opstal in een toelichting.

Wat nog significanter is: als je het semester opdeelt in twee trimesters, is er sprake van een daling. De gemiddelde prijs in het tweede trimester bedroeg 312.719 euro, tegenover 316.001 euro in het eerste.

Gemiddelde huisprijs

  • Eerste kwartaal: 316.001 euro
  • Tweede kwartaal: 312.719 euro
  • Eerste semester: 314.666 euro

De voorbije jaren zaten de vastgoedprijzen nog steevast in de lift. De gemiddelde huisprijs ligt daardoor intussen al ruim 30 procent hoger dan in 2007. Economen verwachtten eerder al een “welkome afkoeling” van de vastgoedmarkt.

Minder transacties

Nog een trendbreuk: in de eerste zes maanden van 2022 waren er minder vastgoedtransacties (min 1,8 procent) in ons land tegenover een jaar eerder. Dat is in alle gewesten merkbaar. Vooral in juni 2022 was het minder druk op de Belgische vastgoedmarkt: liefst 12,7 procent minder transacties dan in juni 2021.

Van Opstal: “De daling van de vastgoedactiviteit is al bij al beperkt, maar het is wel lang geleden dat het aantal transacties er in alle regio’s op achteruit ging. Enkel na de eerste ‘coronalockdown’, vanaf maart 2020, zagen we de activiteit overal dalen. Het is niet onlogisch dat sommige kopers op de rem staan: de rentevoeten zitten in de lift, de energieprijzen swingen de pan uit en er heerst veel onzekerheid over hoe onze economie in de komende maanden zal evolueren.”

Jongeren actief

Een opdeling per leeftijd leert dat er verhoudingsgewijs meer kopers jonger dan 30 zijn dan in de voorbije jaren. Van Opstal: “Jonge kopers waren de afgelopen maanden opvallend actief op de markt. Velen verwachten een verdere stijging van de rentevoeten. Jongeren springen nu nog snel op de boot om verdere verhogingen te vermijden.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.