WK in Qatar krijgt geen Nederlands gras meer wegens schending mensenrechten: ‘Onaanvaardbaar’

Het Nederlandse bedrijf Hendriks Graszoden gaat voor het eerst sinds jaren geen gras leveren voor het wereldkampioenschap voetbal. De aanleiding: Qatar treedt naar verluidt de mensenrechten met de voeten tijdens de opbouw van het WK van 2022.

Hendriks Graszoden zet zo een jarenlange traditie stop, dat bevestigde een woordvoerster van het bedrijf woensdag aan nieuwsportaal 1Limburg. Het bedrijf leverde al sinds het WK in Duitsland van 2006 gras aan het sportevenement. Ook voor het EK in Zwitserland van 2008 en het EK in Frankrijk van 2016 leverde Hendriks Graszoden het voetbalgras op.

‘In 2010 vond de voorstellingsronde in Qatar plaats en probeerden we het order binnen te halen. Echter na enige tijd beseften we dat dit het niet ging worden,’ zei de woordvoerster. Het Nederlands bedrijf keek namelijk al enige tijd met groeiende argwaan naar de arbeidsomstandigheden van de opbouw van het WK. Daar zouden zeker 6.500 mensen zijn omgekomen. ‘We wisten dat er mensen stierven, maar we schrokken enorm van dat cijfer,’ zei de woordvoerster.

Lage kwaliteitsnormen voor gras

Hendriks Graszoden vond ook de verwachtingen over het te kweken gras in Qatar niet voldoende. Hiervoor moest het Nederlandse bedrijf samenwerken met lokale ondernemers die naar verluidt minder hoge eisen hadden. Dat deed voor Hendriks Graszoden, samen met de schending van mensenrechten, finaal de deur dicht.

Het besluit betekent een financiële klap voor de grasleverancier. ‘Ons besluit om de samenwerking met Qatar op te schorten betekent een aderlating voor ons bedrijf. Maar soms moet je een ethische beslissing nemen,’ zei de woordvoerster nog.

Bij FIFA blijft het stil

Het bedrijf vindt het verder ook onbegrijpelijk dat de Wereldvoetbalbond FIFA niets doet aan de schrijnende situatie in Qatar. ‘We waren erg verbaasd daarover,’ zei de woordvoerster.

Tot nu toe is Hendriks Graszoden het eerste bedrijf in Nederland dat niet meer wil samenwerken met het WK voetbal wegens de mensonwaardige toestanden in Qatar. Het valt te zien of de Nederlanders met de actie de doos van Pandora voor het WK hebben geopend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20