Witte Huis vroeg Japan om Trump voor te dragen voor de Nobelprijs

Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, is voorgedragen als mogelijk winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. De kandidatuur is ingediend door de Japanse premier Shinzo Abe. Dat heeft Donald Trump zelf bekendgemaakt. Abe zou Trump met de nominatie willen belonen voor de inspanningen die de Amerikaanse president heeft gedaan om de spanningen met Noord-Korea af te zwakken.

De Japanse krant Asahi Shimbun bevestigde dat Abe het voorstel aan het selectiecomité van de Nobelprijs heeft gedaan. “Dat zou wel zijn gebeurd op uitdrukkelijke vraag van het Amerikaanse Witte Huis,” aldus het dagblad.

Dreiging

Trump verwees naar een eventuele kandidatuur voor de Nobelprijs voor de vrede bij zijn aankondiging van de noodtoestand, die hem toch zou moeten toelaten een muur op de grens van de Verenigd Staten en Mexico op te trekken. “De Japanse premier Abe heeft me gemeld dat hij mij heeft voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ik heb er immers voor gezorgd dat de dreiging van Noord-Korea minder groot is geworden. Daardoor voelt Japan zich veel veiliger.”

Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In had eerder om diezelfde reden al gesuggereerd dat Trump een Nobelprijs voor de Vrede zou verdienen. Trump zou de vijfde Amerikaanse president zijn die de Nobelprijs voor de Vrede zou ontvangen. Tot de vroegere laureaten behoren immers ook Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Jimmy Carter en Barack Obama.

Trump stelde ervan overtuigd te zijn dat velen hem de Nobelprijs voor de Vrede zouden gunnen. Hij gaf echter toe dat hij wellicht nooit gekozen zal worden.

Geheim

“De Amerikaanse regering heeft echter de Japanse autoriteiten informeel gevraagd om Trump te nomineren,” aldus de Asahi Shimbun. “Aanleiding voor die vraag was de ontmoeting van Donald Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un in Singapore in juni vorig jaar.”

“Met de nominatie voldeed Abe dan ook aan een verzoek van de Amerikaanse regering. Onder meer actuele staatsleiders kunnen kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede nomineren. Het is echter onmogelijk om voor zichzelf een nominatie in te dienen.”

Shinzo Abe verklaarde in een reactie voor het Japanse parlement dat Donald Trump inspanningen heeft gedaan om de nucleaire wapenontwikkeling van Noord-Korea in te dammen. Dat is volgens Abe ook van groot belang voor Japan. Hij zei daarbij nog het leiderschap van Trump te waarderen.

De Japanse premier weigerde echter formeel te bevestigen dat hij Trump voor de prijs had genomineerd. “Het comité voor de Nobelprijs voor de Vrede heeft beslist om de namen van de genomineerden en de indieners van de kandidaturen gedurende een periode van vijftig jaar geheim te houden,” benadrukte Abe. “Aan die voorwaarden zal ik mij houden. Ik kan op deze berichtgeving dan ook geen commentaar geven.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20