Wirtschaftswoche: “Na aluminium en staal gaat Trump ook import Duitse wagens blokkeren’

De Amerikaanse president Donald Trump wil de invoer van Duitse luxewagens in de Verenigde Staten blokkeren. Dat schrijft het Duitse magazine WirtschaftsWoche, op basis van uitspraken van niet bij naam genoemde Amerikaanse en Europese diplomaten.

Volgens deze diplomaten zou Trump vorige maand tegen de Franse president Emmanuel Macron hebben gezegd dat hij zijn handelspolitie zou volhouden ‘tot er geen Mercedes-Benz meer op Fifth Avenue in New York rijdt.’

Volgens Trump kan het niet dat Duitse wagens in gans de VS te zien zijn, maar amper Chevrolets in Duitsland.

Wirtschaftswoche geeft geen verdere details over de manier waarop Trump zijn dreigement tegen merken als Porsche, Daimler, Volkswagen, BMW, Audi en Mercedes-Benz zal hardmaken.

Aluminium en staat uit de EU, Canada en Mexico

Het bericht volgt minder dan twee weken op de aankondigding dat het Amerikaanse ministerie van Handel een onderzoek is opgestart om uit te maken of de invoer van auto’s de nationale veiligheid’ bedreigt. Indien de onderzoekers tot die conclusie komen dreigt op de import van wagens een belasting van 25%.

De Amerikanen zouden dan dezelfde maatregel treffen als degene die vanaf 1 juni van kracht wordt op aluminium en staal. Eerder op de dag raakte bekend dat de Verenigde Staten een belasting zullen heffen op aluminium (10%) en staal (25%) afkomstig uit de Europese Unie, Canada en Mexico.

Harley-Davidson, bourbon en Levi’s uit de VS

De Europese Unie heeft al aangekondigd onmiddellijk tegenmaatregelen te zullen treffen. Daarbij zouden motoren van Harley-Davidson, bourbon uit Kentucky en jeansbroeken van Levi’s worden geviseerd. Die hebben symbolische waarde als klassiek-Amerikaanse exportproducten en worden gemaakt in de thuisstaten van Republikeinse leiders zoals Paul Ryan en Senaatsvoorzitter Mitch McConnell.

Meer