Winkelvoorraad Zara wordt nu ook virtueel ingezet

De Spaanse kledingketen Zara introduceert in 2.000 winkels en in 48 landen een systeem waarbij de winkelvoorraad ook zal worden ingezet om online bestellingen te leveren. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat klanten die online bestellen worden geconfronteerd met een artikel dat virtueel niet voorradig is.

Is een product online niet langer voorradig, maar ligt het nog wel in een van de vele Zara-winkels in de buurt,  dan wordt het vanuit de voorraad van die winkel alsnog onmiddellijk geleverd

Zara ziet 3 voordelen in deze manier van werken:

  • klanten krijgen een bestelling sneller geleverd wanneer ze dichtbij een winkel wonen,
  • fysieke winkels krijgen op die manier online relevantie,
  • het voorraadbeheer wordt op die manier geoptimaliseerd. 

Robots hebben afhaling volledig geautomatiseerd

Het succes van de online activiteiten bij de Spaanse retailer heeft tot lange wachtrijen geleid in de winkels waar online bestellingen kunnen worden afgehaald. Een op elke drie online bestellingen wordt vandaag niet aan huis geleverd, maar door de klant zelf in de winkel opgehaald. En om dat proces te versnellen en te stroomlijnen introduceerde het bedrijf al robots die de afhaling volledig moeten automatiseren.

Afhaalpunten in de traditionele winkels laten klanten toe met hun smartphone een code te scannen, waarna zich achter de schermen een robot in beweging zal zetten die de bestelling zal lokaliseren en in een winkelmandje zal droppen.

Click and collect

Zara heeft ook een ‘click and collect’-dienst geïnstalleerd in 44 landen. Die laat toe kledij in een winkel uit te kiezen en te passen, maar niet te kopen. Wel kunnen klanten er online een bestelling plaatsen die dan enkele uren later kan worden afgehaald.


© Zara

“Een winkel wordt vandaag al snel als een obstakel beschouwd”, zegt Andreas Inderst, die analist  is bij de Macquarie Group. “Maar als je een naadloos multi-kanaal-aanbod uitwerkt, wordt die plots een troef.”

Meer