Wijnbeoordelingen slaan meestal nergens op en daar zijn 6 redenen voor

Wijnbeoordelingen, wijnkritieken, wijnproeverijen, wijnreviews en wijnetiketten… het is allemaal bullshit. Dat zegt Robert T. Gonzalez, de wetenschapscorrespondent van io9. Hij geeft zes argumenten aan om zijn vrij controversiële stelling kracht bij te zetten.

  1. Wijnexperts spreken elkaar de hele tijd tegen

Toen de statisticus Robert Hodgson de meest prestigieuze wijnbeoordelingen van Noord-Amerika analyseerde, kwam hij tot de conclusie dat de beste wijnproevers elk jaar veranderen, dat één wijn vaak verschillende scores krijgt en dat geblinddoekte wijnproevers dezelfde wijn verschillend beoordelen.

  1. Wijnproevers kennen het verschil niet tussen rode en witte wijn

In 2001 nodigde de onderzoeker Frédéric Brochet 54 wijnexperts uit om hun mening te geven over een glas rode en een glas witte wijn. Geen enkele expert wist op te merken dat de ‘rode’ wijn identiek was aan de witte (enkel wat kleurstof was toegevoegd).

  1. We proeven met al onze zintuigen

Tal van studies wijzen uit dat het uitzicht en de setting even belangrijk zijn als de smaak. Tien jaar geleden liet de Franse onderzoeker Fréderic Brochet 57 Franse wijnexperts twee identieke, middelmatige Bordeauxwijnen proeven. Een werd uitgeschonken in een Grand Cru-fles, de andere in een fles waarin normaal huiswijn wordt bewaard. Conclusie: de Bordeaux in de Grand Cru-fles kreeg excellente kritieken; dezelfde wijn uitgeschonken als tafelwijn werd door de meerderheid van de experts omschreven met adjectieven als ‘ongebalanceerd’ en ‘plat’.

  1. Wijncritici weten dat wijnrecensies bullshit zijn

Uit een artikel van wijnkenner Joe Power op Another Wine Blog:

Wijnrecensies zijn bullshit. (“¦) De onze ook. (“¦) Wijnkritiek is geen harde wetenschap. De resultaten zijn niet kwantificeerbaar en er is geen standaard waartegen we kunnen vergelijken. Iedereen vindt gewoon zijn eigen regels uit om wijn te beoordelen.”?

  1. Te veel smaken

In 1996 besloten wetenschappers in het ‘Journal of Experimental Psychology’ dat wijnexperts onmogelijk meer dan drie of vier componenten van een wijnsmaak kunnen identificeren (de meeste wijncritici identificeren zes of meer zulke componenten).

  1. Amateurs zijn beter af met goedkope wijn

Onderzoekers leidden uit een studie van ruim 6.000 blinde wijnproeverijen af dat er voor wijnexperts een positieve correlatie bestaat tussen prijs en genot, maar een negatieve correlatie voor amateurs. Dat leidt de auteurs van de studie ertoe om te stellen dat “zowel de prijzen als de aanbevelingen van experts slechte signalen zijn voor amateurs om hun aankoop op te baseren”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20