Wie zijn de vier Chinese ambtenaren die van Europa historische sancties krijgen?

De Europese Unie legt vandaag historische sancties op aan vier Chinese functionarissen wegens mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Dat lezen we in het Publicatieblad van de EU. Wie zijn deze Chinese ambtenaren en wat hebben ze volgens de EU misdaan?

‘Architect’

Zhu Hailun is onder andere voormalig secretaris van het Comité politieke en juridische zaken van de Oeigoerse autonome Regio Xinjiang (XUAR) en voormalig vicesecretaris van het Partijcomité van de XUAR.

Volgens de EU speelde Hailun een ‘cruciale politieke rol in het toezicht op en de uitvoering van een grootschalig bewakings-, detentie- en indoctrinatieprogramma ten aanzien van Oeigoeren en mensen die tot andere etnische moslimminderheden behoren’. Hij zou bekend staan als de ‘architect’ van het programma.

Dwangarbeiders inzetten

Wang Junzheng is onder andere Partijsecretaris van het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC). De EU acht ook hem verantwoordelijk voor ernstige schendingen van de mensenrechten in China.

Jungzheng zou middels het XPCC ‘systematisch Oeigoeren en mensen die tot andere etnische moslimminderheden behoren, inzetten als dwangarbeiders op katoenplantages’.

Rechtstreeks verantwoordelijk

Wang Mingshan, secretaris van het Comité politieke en juridische zaken van de XUAR, speelt volgens de EU ook een ‘cruciale politieke rol in het toezicht op een grootschalig bewakings-, detentie- en indoctrinatieprogramma’. 

Tussen 2017 en januari 2021 zou Mingshan als directeur en vicepartijsecretaris van het Bureau voor openbare veiligheid van Xinjiang (XPSB) rechtstreeks verantwoordelijk geweest zijn voor de uitvoering van dat programma. 

‘Ernstige schendingen van mensenrechten’

Chen Mingguo is huidig directeur van het XPSB. Hij wordt als laatste beschuldigd van massale detenties van moslim-Oeigoeren in het noordwesten van China.

‘Chen Mingguo is verantwoordelijk voor ernstige schendingen van de mensenrechten in China, met name de willekeurige opsluiting en onterende behandeling van Oeigoeren en mensen die tot andere etnische moslimminderheden behoren, alsook voor de systematische schending van hun vrijheid van godsdienst en levensovertuiging’, lezen we in het rapport van de EU.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20