Wie gedacht had dat groenen kans zouden grijpen om bocht te nemen over kernuitstap, is eraan voor de moeite

De zenuwachtigheid over het sluiten van alle kerncentrales tegen 2025, het zogenaamde ‘plan A’ van de regering, blijft gigantisch binnen de federale coalitie. Hier en daar doken stemmen op, die voorspelden dat de groenen coalitiepartners de crisis in Oekraïne zouden aangrijpen om een mogelijke nederlaag over de kernuitstap te vermijden, door zelf de bocht te nemen.

  • Maar daar was gisteren in de marge van de applaussessie in de Kamer geen spoor van. Voor de camera’s van Villa Politica bleef minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) duidelijk op haar lijn: “De beste manier om onze onafhankelijkheid te versterken, is meer hernieuwbare energie produceren. We importeren 100 procent uranium, gas en olie. Wind en zon dalen in prijs en zijn geen potentiële wapens. Hernieuwbare energie is onze beste garantie op onafhankelijkheid en betaalbaarheid”, zo stelde ze. En daarbij wees ze erop dat er “geen probleem is met het uranium, want we hebben genoeg tot 2025”, het jaar van de definitieve sluiting volgens de plannen.
  • Wel legde Van der Straeten opnieuw een oud standpunt van Groen op tafel: haar plan, dat ze samen met minister Vincent Van Peteghem (CD&V) maakte om ook de btw op gas te verlagen van 21 naar 6 procent. De gasprijzen gingen sinds de start van het conflict in Oekraïne weer helemaal door het dak, zoals voorspeld was.
  • Maar destijds botste die 6 procent btw voor gas op een veto van de liberalen in de federale ploeg: zij wilden budgettair niet al te ver gaan. En ook aan Franstalige kant was er minder animo, omdat daar proportioneel veel meer mensen ook nog met stookolie verwarmen: de btw op gas verlagen zou vooral Vlaamse gezinnen tegemoet komen. De vraag is of die posities nu veel veranderd zijn, binnen de federale regering.
  • Maar Van der Straeten wil duidelijk de druk rond de gasprijzen weghalen. Het argument dat België voor de bevoorrading maar voor 4 procent afhankelijk is van Rusland, volstaat niet om de discussie rond nieuwe gascentrales te sussen. Ze kondigde dan ook aan snel een vergadering van de EU-ministers van Energie te willen, om te bekijken of er vanuit Europa iets gedaan kan worden aan de hoge gasprijzen van het moment.
  • Overigens duikt de kwelduivel van de groene minister, haar voorganger Marie-Christine Marghem (MR) ook weer op, met een nieuw element in de discussie rond de kerncentrales. In La Libre schermt ze met een verslag van een buitengewone ondernemingsraad van Engie-Electrabel, waarop de CEO Thierry Saegeman, op vraag van het personeel, toch de deur openzet voor een verlenging.
  • Dat is interessant, omdat Engie altijd bij hoog en laag beweert dat het technisch en praktisch niet meer kan tegen 2025. “Als alle juridische obstakels weggehaald zijn, zouden we een verlenging kunnen overwegen. We hebben nooit gezegd dat we zo’n verlenging niet zouden doen”, zo stelde Saegeman. De MR zwaait nu met die passage om haar gelijk te halen.  
  • Maar Marghem rekent zich ook wat rijk, want in die bewuste vergadering herhaalde Saegeman ook dat “de pagina gedraaid is”, en “we ons moeten focussen op de ontmanteling”.
  • De grote vraag blijft of Vivaldi de onderhandelingen met de Franse energiereus echt wil opstarten, en kijken wat de Fransen bereid zijn te doen. Daarbij gaat het in de eerste plaats niet over technische argumenten, maar over geld: hoe groot is de winstmarge die men Engie gunt (of die ze afdwingt) in ruil voor een levensduurverlenging? 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.