Sinds vorige week zijn enkele onderzoekers van de World Health Organisation (WHO) aangekomen in Wuhan. Het team is op zoek naar sporen van de herkomst van het coronavirus.
Vandaag staat voor het team een bezoek aan het virologisch instituut van Wuhan op het schema. Het lab is sinds het begin van de pandemie het onderwerp van complottheorieën over de oorsprong van het virus.
Volgens die theorieën zou het virus door Chinese wetenschappers in het lab zijn ontwikkeld. Het virus zou dan per ongeluk ontsnapt zijn ofwel met kwade bedoelingen zijn losgelaten op de wereld. Complete onzin, zeggen wetenschappers. Zij ontkrachtten de theorie snel en legden bewijs voor dat het virus zeer vermoedelijk ontstond uit de lokale Chinese fauna. Het virus werd dan van dier naar mens overgedragen, dat heet een zoönotisch virus in academische jargon.
Geloofwaardigheid WHO onder druk
De onderzoekers van de WHO zullen vandaag naar eigen zeggen belangrijke vragen stellen aan de medewerkers van het lab. Het team zal overleggen met lokale wetenschappers over de veiligheidsmaatregelen van Chinese labo’s.
Of het team met hun bevindingen de wereld zal kunnen overtuigen, blijft een vraagteken. De WHO is zelf het onderwerp van verschillende complottheorieën en de internationale organisatie ligt ook voor goede redenen onder vuur. China is de grootste geldschieter van de WHO, wat de geloofwaardigheid van het huidige onderzoek in twijfel trekt. Wereldleiders zoals ex-president Trump vonden ook dat de WHO de coronacrisis niet snel genoeg had aangepakt in 2020. Ondertussen prezen de WHO en China elkaar voor de transparantie over het aantal gevallen in het land, terwijl later duidelijk werd dat de gegevens helemaal niet klopten.
Internationaal team
Het WHO-team bestaat uit een internationaal gezelschap van befaamde virologische experts uit 10 landen. Daar zit ook de Nederlandse onderzoeker Marion Koopmans bij. Zij is het hoofd van de afdeling klinische virologie aan het Erasmus universitair ziekenhuis van Rotterdam. Ze was onder andere nauw betrokken bij het onderzoek naar de Covid-19-variant die uitbrak onder de nertsen in Europa.
Koopmans deelt soms updates over het onderzoek op Twitter. Op dit moment lijkt het alsof het team nog niets bijzonders heeft aangetroffen: