Het Belgische wettelijke pensioen is 327 euro per maand te laag om alle kosten te dekken

Het Belgische wettelijke pensioen is 327 euro per maand te laag om alle kosten te dekken
Pensioensparen – Getty Images

De grootbank Belfius berekende dat een mediaan-Belg tijdens zijn pensioen elke maand 327 euro moet opleggen bovenop het wettelijke pensioen om alle kosten te dekken. “Tijdens de eerste pensioenjaren geven de Belgen elke maand zelfs 800 euro meer uit dan wat ze krijgen van de overheid”, voegt de financiële instelling eraan toe.


Key takeaways

  • Een mediaan-Belg die 95 jaar zal worden (en op z’n 65e op pensioen gaat), heeft nood aan 123.000 euro bovenop het wettelijk pensioen. Dat komt overeen met 327 euro per maand.
  • Het onderzoek van Belfius toont aan dat bijna acht op de tien Belgen meer uitgeven dan wat ze aan wettelijk pensioen ontvangen.
  • Vooral tijdens de eerste pensioenjaren, wanneer gepensioneerden het actiefst zijn en veel geld spenderen aan vrije tijd en reizen, liggen de uitgaven het hoogst.

In het nieuws: Een Belg die op 65 jaar met pensioen gaat en nog 30 jaar leeft, heeft over die periode bovenop zijn wettelijk pensioen een bedrag van 123.000 euro nodig om al zijn uitgaven te kunnen doen, blijkt uit een analyse van Belfius. Dat komt overeen met een maandelijks bedrag van 327 euro. Belfius baseerde zich voor die studie op de geanonimiseerde gegevens van haar 185.000 gepensioneerde klanten.

  • Uit het onderzoek blijkt dat 78 procent van de Belgen meer uitgeeft dan wat ze aan wettelijk pensioen ontvangen.
  • Vooral tijdens de eerste pensioenjaren, wanneer gepensioneerden het actiefst zijn en veel geld spenderen aan vrije tijd en reizen, liggen de uitgaven het hoogst. Tijdens die periode geeft de mediaan-gepensioneerden 800 euro meer uit dan het wettelijke pensioen dat hij krijgt.
    • “Vanaf de leeftijd van 75 jaar neemt die extra behoefte met de helft af en blijft die vervolgens jaar na jaar dalen. Rond de leeftijd van 95 jaar liggen de uitgaven nagenoeg even hoog als het wettelijk pensioen”, voegt de bank-verzekeraar eraan toe.

Veel Belgen weten niet hoeveel geld ze moeten spenderen tijdens hun pensioen

Opgemerkt: Uit het onderzoek van de grootbank blijkt ook dat veel Belgen worstelen met de “decumulatiefase”, de periode na de pensionering waarin het opgebouwde kapitaal wordt gebruikt om het pensioen te financieren. Veel gepensioneerden weten immers niet hoeveel ze elke maand kunnen spenderen, omdat ze geen flauw idee hebben hoe oud ze zullen worden.

  • “Dit leidt tot een risico op onderconsumptie, wat hen verhindert om maximaal van hun pensioen te kunnen genieten”, zegt professor actuariële wetenschappen Jennifer Alonso Garcia van de ULB.
  • Volgens Alonso Garcia is tijdens de accumulatiefase (wanneer men een pensioen opbouwt) een “one-size-fits-all”-aanpak doorgaans doeltreffend om het pensioenspaargeld te maximaliseren. Tijdens de decumulatiefase moet het aanbod aan pensioenproducten echter flexibel zijn om zich aan te passen aan de individuele verschillen en de veranderende financiële behoeften. Om doeltreffende pensioenproducten te bedenken, is het van cruciaal belang om zowel de voorkeuren op het gebied van sparen als uitgaven in aanmerking te nemen.
  • Belfius heeft nu een 1.000-tal pensioenspecialisten opgeleid, die in de kantoren klanten moeten helpen op basis van hun persoonlijk profiel een plan op te stellen om comfortabel van het pensioen te genieten. De bankverzekeraar heeft ook een tak21-verzekering ontwikkeld dat voorziet in een maandelijkse vaste uitkering tot aan zijn dood.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00