Wetenschappers trekken aan alarmbel na studie met pratende orka

Wetenschappers hebben een orka enkele woordjes aangeleerd. Dat was groot nieuws dankzij een video die viraal ging op de sociale media. Maar andere wetenschappers waarschuwen: het dier in kwestie leeft in een aquarium in Frankrijk, in een dierenpark dat al eerder omstreden is gebleken. Dit zijn de feiten waar we niet zomaar aan voorbij mogen gaan.

Korte woordjes zoals “Hello”, “bye” of “one, two, three”. Orka Wikie zou ze allemaal kunnen nabootsen. De stunt werd wereldnieuws, maar dan om de verkeerde reden. Volgens experts van de Orca Research Trust in Nieuw-Zeeland is de studie zuiver entertainment en draagt ze wetenschappelijk niks fundamenteels bij. Dr. Ingrid Visser stelt voorts de orka’s in slechte omstandigheden leven.

Het dierenpark in het Franse Antibes, Marineland Aquarium, zag drie jaar geleden nog een orka sterven na overstromingen. Bovendien hebben de orka’s volgens Visser verschrikkelijke tanden, omdat ze op de stalen tanks en betonnen poorten kauwen. De dieren vrijlaten is echter ook niet altijd de juiste optie. Sommige orka’s zouden in het wild niet lang overleven. Het moet per geval bekeken worden.

Meer