De werkloosheidsgraad in de eurozone is gedaald naar een historisch dieptepunt, leren de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Werkloosheidsgraad eurozone daalt naar historisch dieptepunt

Waarom is dit belangrijk?
Er was even sprake van een milde recessie in de eurozone, maar uit de definitieve cijfers van Eurostat bleek onlangs dat de monetaire unie zo'n scenario op het nippertje kon vermijden. Ondanks de zwakke economische groei houdt de Europese arbeidsmarkt goed stand. Meer zelfs, de werkloosheidsgraad was nog nooit zo laag.In het nieuws: Volgens het rapport van Eurostat kwam de werkloosheidsgraad in de eurozone in juni uit op 6,4 procent. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1998.
- Het statistiekbureau heeft ook de cijfers voor mei en april bijgewerkt. De werkloosheidsgraad voor die maanden werd aangepast van 6,5 naar 6,4 procent.
- Daarmee doet de arbeidsmarkt het beter dan verwacht. Uit een peiling van het persagentschap Reuters bleek eerder dat economen een werkloosheidsgraad van 6,5 procent hadden voorspeld.
- Het aantal werklozen in de eurozone daalde in juni tot iets meer dan 10,8 miljoen, een daling van 62.000 ten opzichte van de voorgaande maand, aldus Eurostat. Op jaarbasis is er sprake van een afname met 441.000.
Opgemerkt: Volgens Eurostat bedroeg de Belgische werkloosheidsgraad in juni 5,7 procent, wat een evenaring is van het cijfer in mei.
Zal de situatie binnenkort keren?
Zoom out: De historische lage werkloosheidsgraad springt in het oog omdat de economische groei van de eurozone onder druk staat.
- Uit de definitieve cijfers van Eurostat blijkt dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal stabiel is gebleven. Eerder was er nog sprake van een krimp met 0,1 procent, wat zou betekenen dat de eurozone toen in een (technische) recessie zat.
- Er wordt gesproken van een technische recessie wanneer de economische groei twee opeenvolgende maanden negatief is. In het vierde kwartaal van 2022 tekende het statistiekbureau een negatieve groei op (-0,1 procent).
- De voorlopige cijfers voor het tweede kwartaal tonen aan dat de economie van de monetaire unie met 0,3 procent is gegroeid.
- De vooruitzichten zijn hoe dan ook niet rooskleurig. Uit het voorlopige rapport van S&P Global blijkt dat de PMI-indicator daalde van 49,9 punten in juni naar 48,9 punten in juli. Dat is het laagste niveau van de voorbije acht maanden.
- Ter herinnering: Een indexstand groter dan 50 punten wijst op groei, terwijl minder dan 50 punten krimp betekent
Vooruitblik: Economen verwachten dat de werkloosheidsgraad opnieuw zal stijgen.
- Ze verwijzen naar het dalende aantal vacatures in Duitsland en Frankrijk in juli. Volgens hen is dat een signaal dat de arbeidsmarkt van de eurozone zal afzwakken als gevolg van de economische groeivertraging.
- Voorts wordt er opgemerkt dat het aantal gewerkte uren per werknemer lager ligt dan voor de coronapandemie. De productiviteitsgroei blijft dus zwak.
- “We verwachten dat de werkloosheid in de eurozone de rest van dit jaar zal stijgen, omdat het strakke monetaire beleid de economische activiteit doet afzwakken”, zegt Giulia Bellicoso, econoom bij onderzoeksgroep Capital Economics, tegenover de Financial Times.