Werken de rijken harder?

Aan de basis van elk fortuin ligt hard labeur, wordt ons vaak verteld. Maar is dat wel zo?

De Britse miljardair en captain of industry Richard Branson deelt die mening in ieder geval niet. Volgens hem werken de rijken niet harder dan anderen, maar hebben ze gewoon meer geluk.

Ja, ondernemers werken hard, maar ik denk niet dat ze harder werken dan verpleegsters, dokters en andere dienstverlenende beroepen. toch verdienen ze soms enorm veel geld en met dat geld komen ook enorme verplichtingen. Om goed te doen voor anderen, nieuwe ondernemingen op te starten en mee te helpen aan het oplossen van de grote problemen in deze wereld.’

Mooi verhaal van deze captain of industry, maar een aantal studies waarin de werkgewoonten van de rijken werden onderzocht, vertellen een ander verhaal.

Onderzoekers Mark Aguiar en Erik Hurst bundelden de bevindingen van een aantal studies en concludeerden dat de werktijd voor de hogere inkomens sinds 1965 is toegenomen, terwijl hij voor de lagere inkomens is gedaald.

Ander onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman leidt tot een soortgelijke conclusie. Rijkdom is vaak een voorspeller van het feit dat mensen minder tijd besteden aan leuke dingen en meer tijd aan verplichte zaken. Rijken voelen doorgaans ook meer stress.

Kahneman kwam tot de conclusie dat mensen die minder dan 20.000 dollar per jaar verdienen meer dan een derde van hun tijd doorbrachten met tv-kijken en niets doen. Voor mensen die meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen was dat gemiddeld slechts een vijfde van hun tijd.

Hoewel steeds meer mensen de indruk hebben dat ze meer werken voor steeds minder geld is het gemiddelde aantal uren dat een werknemer presteert in de OESO-landen gedaald van 1.836 in 2000 tot 1.770 in 2014.

Geërfde rijkdom is een ander verhaal, al neemt het niet weg dat sommige rijke erfgenamen ook ontzettend hard werken.

Geconcludeerd mag dus worden dat de rijken en de hogere inkomens inderdaad harder werken dan de rest.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20