Wereldwijd helft minder buitenlandse investeringen door Covid-19

Door de coronapandemie waren er globaal genomen 49 procent minder buitenlandse directe investeringen in de eerste helft van dit jaar, in vergelijking met 2019. Vooral bedrijven in meer geavanceerde economieën, zoals de eurozone en de Verenigde Staten, trokken een pak minder buitenlandse geldschieters aan. Dat blijkt uit cijfers van de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD).

Lockdowns en negatieve reisadviezen vanwege de pandemie ‘vertraagden reeds opgestarte investeringsprojecten en de vooruitzichten van een diepe recessie noopte multinationals om nieuwe projecten te herbekijken.’ Dat staat te lezen over de eerste jaarhelft in de Global Investment Trends Monitor van Unctad dat dinsdag werd gepubliceerd. Voor de rest van het jaar zijn de vooruitzichten ‘hoogst onzeker’, over het hele jaar wordt een daling van 30 à 40 procent verwacht.

‘Drastischer dan verwacht’

Buitenlandse directe investeringen, (FDI, foreign direct investment) zijn investeringen waarbij een bedrijf of persoon uit het ene land een belang verwerft in een bedrijf in een ander land. Dat kan door ter plaatse een onderneming uit de grond te stampen, of door een lokaal bedrijf over te nemen. Volgens Unctad zijn zulke investeringen een belangrijke motor voor economische groei en werkgelegenheid.

‘De daling van de FDI is drastischer dan we hadden verwacht, vooral in geavanceerde economieën’, zei James Zhan, directeur investeringen van Unctad tijdens de persconferentie in Genève. Welvarende economieën zoals de VS en de eurozone trokken zo’n 98 miljard dollar aan buitenlands geld aan in de eerste zes maanden van 2020, een daling van 75 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vlaanderen verwacht dit jaar een krimp met 20 procent, zo schrijft De Tijd op basis van cijfers van Flanders Investment & Trade.

In Afrika en Latijns-Amerika was de daling minder steil, met respectievelijk 28 procent en 25 procent. Door het snelle epidemiologisch en economisch herstel van China was Azië zelfs goed voor de helft van alle buitenlandse investeringen wereldwijd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.