Wereld telt nieuw recordaantal miljardairs

De wereld telde vorig jaar 2.754 miljardairs. Dat betekende een toename met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wealth-X. Opgemerkt wordt dat het aantal miljardairs op de planeet tot een nieuw recordniveau is gestegen. De vorige piek werd drie jaar geleden opgetekend. Toen konden 2.473 miljardairs worden geteld.

Ook het gezamenlijke vermogen van de miljardairs is het voorbije jaar met 24,4 procent gestegen tot bijna 9,21 biljoen dollar. Opmerkelijk is echter dat vorig jaar voor de eerste keer in acht jaar tijd Azië meer miljardairs telde dan Noord-Amerika. Nergens in de wereld kunnen echter meer miljardairs worden aangetroffen dan in Europa.

Vrouwen

“Hoewel vorig jaar de wereld met heel wat politieke onrust werd geconfronteerd, zorgden opmerkelijke prestaties op de aandelenmarkten en de wereldwijde economie in de financiële, industriële en technologische sector en grondstoffen voor robuuste vermogenswinsten,” voert Winston Chesterfield, directeur van Wealth-X, aan. In Europa werden vorig jaar 821 miljardairs gesteld, gevolgd door Azië (784) en Noord-Amerika (727).

Het rapport wijst er verder op dat bij de vrouwelijke wereldbevolking vorig jaar 321 miljardaires konden worden geteld. Dat vertegenwoordigde een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. “Daarmee kent de miljardairspopulatie bij de vrouwen alvast een sterkere groei dan bij de mannen, waar een toename met 14,5 procent werd opgetekend,” zegt Chesterfield.

“Er kon een constante groei worden opgetekend van de groep vrouwelijke miljardairs die hun vermogen door een erfenis hebben verworven, maar tegelijkertijd moet ook worden vastgesteld dat steeds meer kapitaalkrachtige vermogen hun rijkdom eigenhandig hebben opgebouwd. Dat kan vooral in China en Hongkong worden vastgesteld. China heeft een heel andere cultuur dan Europa en Noord-Amerika. Ondernemingsgerichte vrouwelijke ondernemers botsen er op minder sociaal stigma en structurele obstakels.”

Onderwijs

Op landelijk niveau kennen de Verenigde Staten nog steeds de grootste concentratie miljardairs (680) van de hele wereld, gevolgd door continentaal China (338), Duitsland (152), India (104) en Zwitserland (99). Ook op stedelijk niveau staat New York bovenaan de ranglijst (103), gevolgd door Hongkong (93), San Francisco (74), Moskou (69) en Londen (62). De top tien bestond verder uit Peking, Singapore, Dubai, Mumbai en Shenzhen.

“De gemiddelde miljardair heeft een nettowaarde van 3,3 miljard dollar en deelt ongeveer 3 procent van zijn rijkdom aan filantropische doelen gedurende zijn hele leven,” zegt Wealth-X nog. “Onderwijs stond bij de filantropie van de miljardairs op de eerste plaats. Twee op drie rijken blijkt onderwijsbeurzen en docentenopleidingen te steunen of aan andere educatieve programma mee te werken. Gezondheidssorg staat met een aandeel van 14 procent op de tweede plaats.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20