Wereld sluit jaar af met ruim 1,1 miljard 5G-connecties

De wereld sluit dit jaar af met meer dan 1,1 miljard mobiele verbindingen van de vijfde generatie (5G). Dat betekent ongeveer een verdubbeling tegenover vorig jaar. Ook volgend jaar kan er een verdere sterke groei worden verwacht. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie 5G Americas.

Er wordt ook de volgende jaren een verdere groei voorspeld. Over vijf jaar zal de 5G-technologie volgens 5G Americas 5,9 miljard gebruikers hebben.

Elk jaar verdubbeling

“De 5G-technologie kende vier jaar geleden zijn commerciële lancering”, merkt Chris Pearson, voorzitter van 5G Americas, op. “Sindsdien heeft de omvang van dat netwerk elk jaar een verdubbeling gekend. De technologie blijft wereldwijd een sterke vooruitgang kennen.”

“De basis van dit nieuwe tijdperk van innovatie wordt gevormd door de uitbreiding van het beschikbvare spectrum, een optimaliseringen van de normen en een groeiend ecosysteem van belangrijke technologieën die door exploitanten, verkopers en eindgebruikers worden overgenomen.”

Op het einde van het derde kwartaal konden volgens berekeningen van het bureau Omdia wereldwijd 922 miljoen 5G-verbindingen geregistreerd. Dat betekende een stijging met 433 miljoen abonnees tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar is er daarbij sprake van een toename met 14,4 procent.

Omdia merkt nog op dat Noord-Amerika wereldwijd marktleider is in de adoptie van 5G-connecties. In totaal telde het continent op het einde van het derde kwartaal van dit jaar 108 miljoen 5G-verbindingen. Dat vertegenwoordigde een stijging met bijna 15,5 procent tegenover het kwartaal voordien.

Nieuwe stimulansen

In Noord-Amerika vertegenwoordigt de 5G-technologie nu bijna 30 procent van de totale mobiele markt. Eind dit jaar zou het gebied 137 miljoen 5G-verbindingen moeten tellen.

“Dat is te danken aan een sterke verkoop van 5G-smartphones in de Verenigde Staten”, stippen de onderzoekers aan. “Er werden dit jaar in de Verenigde Staten 118,1 miljoen 5G-smartphones verkocht. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover vorig jaar.”

“De groei van de 5G-technologie zal in de toekomst nog sterke stimulansen krijgen”, beklemtoont Kristin Paulin, analist bij Omdia. “Dat zal onder meer te danken zijn aan een optimalisering van de beschikbare bandbreedte, waardoor een betere beleving – met een evenwicht tussen snelheid en dekking – kan worden aangeboden.”

“Bovendien zullen een aantal innovaties nieuwe toepassingen mogelijk waren, waardoor de hele 5G-omgeving op een hoger niveau zal worden getild.”

Er zijn volgens berekeningen van TeleGeography en 5G Americas momenteel wereldwijd 253 netwerken met 5G-connecties operationeel. Tegen het midden van dit decennium zullen er volgens de onderzoekers 397 netwerken kunnen worden geteld.

Meer