Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft nog tot het einde van deze maand om een regering te vormen. De gesprekken met de onderhandelingspartners verlopen weliswaar moeizaam. Zo zijn cd&v, Les engagés en Vooruit niet te spreken over de jongste supernota van de formateur. De redactie van VTM Nieuws en HLN kon het luik ‘belastingen’ inkijken. Wat staat er daar juist in?
De formateur spreekt niet van een meerwaardebelasting in de supernota
Details (1): De Wever spreekt in zijn supernota niet over een meerwaardebelasting.
- Hij heeft die term vervangen door “solidariteitsbijdrage”, laat HLN.be weten. Het gaat hier concreet om een taks van 5 procent op winsten boven de 6.000 euro uit financiële activa, waaronder aandelen. Voor de kerstvakantie was er nog sprake van een taks van 10 procent.
- De “solidariteitsbijdrage” zal ook gelden voor de winsten uit de cryptomunten.
- Als die taks er komt, zal het onder meer voor ondernemers niet langer mogelijk zijn om bedrijven met miljoenen euro’s winst te verkopen zonder dat ze daar belastingen moeten op betalen.
- “Maar er wordt wel voorzien in een aftrekbaarheid van minderwaarden (van deze categorie van inkomsten) binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid’, stelt de nota.
Hogere effectentaks
Details (2): De Wever stelt ook voor de effectentaks te verhogen van 0,15 naar 0,25 procent.
- “De regering zal onderzoeken hoe, conform de aanbevelingen van het Rekenhof, ontwijking van de jaarlijkse taks op de effectenrekening kan worden aangepakt”, klinkt het.
- De meest bekende achterpoorten zijn de omzetting van gedematerialiseerde effecten in effecten op naam en de spreiding van effecten over meerdere rekeningen om onder de drempel van 1 miljoen euro te blijven. In dergelijke gevallen moet je geen effectentaks betalen. Ook de creatie van nulwaarden, waarbij effecten net voor het referentietijdstip worden verkocht, is vandaag een manier om aan de effectentaks te ontsnappen.
Hogere nettolonen vanaf 2027
Details (3): Het blijft de bedoeling van De Wever om het verschil tussen werken en niet werken te vergroten. De beste manier om dat doel te bereiken is door de nettolonen te verhogen.
- In de nota staat dat de nettolonen van wie werkt pas vanaf 2027 zullen stijgen. Dat is 2 jaar later dan de onderhandelaars oorspronkelijk van plan waren.
- Als die fiscale hervorming er komt, zullen het vooral de lonen die onder de mediaan vallen ervan profiteren. Vandaag is dat iedereen die minder dan 3.800 euro bruto verdient.
- Het uiteindelijke doel is dat het verschil tussen werken en niet werken uitkomt op minstens 500 euro. De toekomstige regering kan de nettolonen een boost geven door de belastingvrije som te verhogen.
- Voor het inkomstenjaar 2024 betaal je op een schijf van 10.570 euro geen belastingen.
- Omdat het verschil tussen werken en niet werken groter moet worden, wil De Wever dat de belastingvrije som niet stijgt voor wie een werkloosheidsuitkering krijgt.
- Ook de crisistaks die Jean-Luc Dehaene in de jaren 90 invoerde – de zogenaamde bijzondere bijdrage van de sociale zekerheid – wordt volledig afgeschaft. Dat kan op jaarbasis toch enkele tientallen tot honderden euro’s opleveren.
Hervorming vliegtaks
Details (4): In de supernota van de formateur staat er ook een hervorming van de vliegtaks.
- Vandaag is het tarief afhankelijk van de afstand die je vliegt.
- Concreet wordt er een vliegtaks van 10 euro geheven op vluchten van minder dan 500 kilometer. Voor langere vluchten binnen Europa bedraagt de taks 2 euro. En voor alle andere vluchten wordt 4 euro aangerekend.
- De Wever stelt nu voor om te werken met een forfaitair tarief van 5 euro per persoon per ticket.
- Voorts wil hij een kerosinetaks introduceren. Zo zou de luchtvaartsector ook ‘een eerlijke bijdrage’ leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen.
Opnieuw een hervorming van de auteursrechten
Details (5): De vorige regering heeft gesleuteld aan de auteursrechten. Zo kunnen veel beroepen, waaronder advocaten en mensen die actief zijn in de IT-sector, niet langer een beroep doen op dat fiscale gunstregime.
- Daar komt binnenkort misschien verandering in. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is van oordeel dat wie software ontwikkelt een deel van zijn loon of vergoeding in auteursrechten mag ontvangen.
- In de supernota staat dat digitale beroepen toch zouden kunnen genieten van het fiscaal gunstregime. Daar staat wel tegenover dat het verlaagde tarief van de roerende voorheffing zal stijgen van 15 naar 20 procent.