Welk type boekenlezer ben jij?

Er zijn bijna evenveel verschillende types van leesstijlen als er literaire genres zijn. Onder welk type valt u?

  • De Boekenliefhebber. Je houdt meer van boeken dan van lezen. Je houdt van hun geur, hun uitzicht, hoe ze voelen als je ze vasthoudt. Voor jou is elk boek een symbool van pure schoonheid. Aanbevelingen: eender wat, als je ze maar mooi vindt.
  • De Anti-lezer. Je vindt boeken lezen een vorm van tijdverlies. Je vindt ze veel te lang en leest dan ook vrijwel nooit. Jammer genoeg laat je hierdoor een hele wereld van kennis en plezier naast je liggen. Aanbevelingen: begin met strips, grafische novelles en kortverhalen.
  • De Contraire. Als kind las je boeken die ‘te oud’ waren voor jou. Nu hou je van jeugdliteratuur. Je schaamt je niet voor je leesgewoontes en voelt jezelf een vrije denker. Aanbevelingen: J.K. Rowling, Suzanne Collins, Sherman Alexie, Thea Beckman.
  • De Multi-Tasker. Je begint de dag met een paar bladzijden van een bepaalde roman, leest non-fictie op de bus, een andere roman op de terugweg en een kortverhaal voor het slapengaan. Je leest van alles en nog wat. Aanbevelingen: kortverhalen, essays en novelles.
  • De Bedlezer. Je leest enkel in bed en vindt het zo comfortabel en leuk dat je vaak uren blijft verder lezen. Je wordt soms wakker om drie uur ’s nachts met een boek op je gezicht en het licht aan. Aanbevelingen: kies zelf, maar lees in een stoel.