Waze haalt je uit de file, maar dit zijn de gevaren

Waze is een revolutie voor pendelaars: de app zorgt er dankzij input van de gebruikers voor dat je vlotjes langs de files rijdt. Antwerpse ring vast? Hier is een sluiproute. Ongeval op de E40? Hier is een sluiproute. Maar er zijn ook een paar gevaren verbonden aan het gebruik van Waze: hier moet je op letten. 

Dat Waze nu pas uitgevonden werd, begrijpt niemand. In depraktijk gebruikt Waze Google Maps om zo snel mogelijk op zijn locatie tekunnen geraken, daarbij kan je opgeven als gebruiker ervan waar er zichproblemen bevinden op de weg. Je hoeft hierbij niet te wachten tot wanneer ereen verkeersoverzicht komt op de radio en je komt niet zomaar in een fileterecht. Maar er zijn, net zoals bij elke file-app, enkele nadelen aan.

Professor Kris Brijs is hoofddocent Mobiliteitswetenschappen aande Universiteit van Hasselt en legde het even aan Express uit. Hij benadruktdaarbij dat de app goed werkt: hij geeft je een snellere weg wanneer er fileoptreedt. Maar hij ziet ook twee zaken die niet altijd even veilig zijn. Want Waze blijft natuurlijk een app die je moetbedienen én hij stuurt je naar sluipwegen: daar zitten net de pijnpunten.

Meer