Waterfactuur pak duurder voor singles

De hervormde waterfactuur benadeelt singles, zegt de sp.a. De vaste kost voor de waterfactuur is voor vele gezinnen dan wel weggevallen, meer dan 650.000 singles moeten wel nog steeds een vaste kost betalen van 80 euro.

Even terug in de tijd: vorig jaar werd de waterfactuur hervormd en werd beslist dat per wooneenheid of per watermeter er een bedrag van 100 euro per jaar (excl. zes procent btw) moet betaald worden. Per bewoner van de wooneenheid wordt er wel een korting van 20 euro toegekend (ook excl. btw).Concreet betekent dat dat een alleenstaande nog altijd zelf 80 euro moet ophoesten, terwijl een gezin met twee ouders en drie kinderen opeens geen vaste kost meer moet betalen.

“Singles worden gestraft”

Sp.a-parlementslid Rob Beenders is niet te spreken over de ‘gezinskorting’ en vindt het onaanvaardbaar dat singles financieel gestraft worden, alleen maar omdat ze single zijn. Zeker omdat in onze samenleving almaar meer alleenstaanden zijn”, zo zegt Beenders in Het Laatste Nieuws. Ook Open Vld-senator Lode Vereeck vindt dat de vastprijs op de waterfactuur niet rechtvaardig is. Dat schreef hij vorig jaar al op zijn blog. Hij pleit voor een vaste prijs, zonder prijscorrecties. N-VA wil zich nog niet uitspreken over de waterfactuur en wacht de evaluatie in het parlement af. Die evaluatie staat op de agenda voor volgend jaar.

Factuur is gedaald

Joke Schauvliege, die CD&V-minister van Omgeving en Leefmilieu is én verantwoordelijk voor de hervormde waterfactuur, zegt ook “volgend jaar met een open vizier te kijken naar de waterfactuur en dan te zien welke richting er moet worden uitgegaan”. Zij wijst er echter op dat de waterfactuur in zijn geheel wel gedaald is, net zoals de gemiddelde prijs voor het vastrecht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20