Wat zijn je rechten als een reisorganisator failliet gaat?

Het Duitse reisconcern FTI heeft maandagavond de boeken neergelegd. Dat faillissement treft niet enkel wie een reis heeft geboekt bij FTI. Ook andere operatoren bieden pakketreizen van het Duitse bedrijf aan. Bij Neckermann gaat het bijvoorbeeld om zo’n 2.000 boekingen. Welke bescherming krijg je als je reisorganisator failliet gaat?

In het nieuws: FTI heeft begin deze week bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure opgestart. De impact daarvan is niet te onderschatten, want FTI is het op twee na grootste reisconcern van Europa.

  • Hoewel FTI geen zetel in ons land heeft, treft het faillissement ook Belgische reizigers. Verschillende touroperators, waaronder Tui en Neckermann, werkten samen met het bedrijf. Koen van den Bosch, woordvoerder van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus vzw (VVR), laat tegenover HLN.be weten dat de impact van het faillissement in België nog niet duidelijk is.
  • Wat we wel weten: Neckermannn is één van de grootste aanbieders van de FTI-pakketreizen. Het gaat over zo’n 2.000 boekingen.

Europese regels wanneer reisorganisator failliet gaat

Duiding: In welke mate worden de reizigers beschermd wanneer een reisorganisator failliet gaat?

  • Om te beginnen, moeten Europese aanbieders van pakketreizen zich verzekeren “tegen financieel onvermogen”. In ons land kan dat bijvoorbeeld bij het Garantiefonds Reizen of een verzekeringsmaatschappij. Op die manier worden de reizigers beschermd.
    • “De verzekeraar moet hotels en luchtvaartmaatschappijen betalen, zodat de reis gewoon kan doorgaan. Ook de communicatiekosten, de kost van eventuele repatriëring of van verlengd verblijf worden door de verzekering gedekt,” verduidelijkt Ortwin Huysmans, woordvoerder van de consumentenorganisatie Testaankoop.
    • Ook niet-Europese reisorganisatoren die pakketreizen verkopen of aanbieden in België of die zich richten tot de Belgische markt, moeten financiële dekking geven bij faillissement.
    • Volgens de Europese regels is er sprake van een pakketreis zodra er twee of meer reisdiensten worden gekoppeld.
  • Aangezien FTI een Duits bedrijf is, wordt de reizen verzekerd door het Duitse garantiefonds DRSF. Testaankoop raadt klanten die al op reis vertrokken zijn, of die dat eerstdaags gaan doen, aan om dat garantiefonds te contacteren. “De verzekeraar zal de som die al betaald is terugstorten of ervoor zorgen dat de reis alsnog kan doorgaan”, zegt Huysmans. Doordat het faillissement duizenden reizigers treft, kan het wel even duren voordat je je geld terugkrijgt.
  • Door het faillissement bestaat de kans dat FTI de hoteluitbaters niet volledig kan betalen voor de overnachtingen. Sommige gedupeerde reizigers laten weten dat ze door de hoteliers onder druk worden gezet om daarvoor op te draaien. “Wij raden ten stelligste af om hierop in te gaan, want de verzekeraar van de touroperator zal dit niet vergoeden”, aldus de woordvoerder van Testaankoop.

Opgelet: Als je enkel een overnachting of een vlucht hebt geboekt, geniet je niet van de bovenstaande bescherming wanneer een reisorganisator failliet gaat.

Ook dit nog: Neckermann laat op zijn site weten dat er alternatieve reizen worden geregeld voor wie vanaf 7 juni op vakantie vertrekt. De betaalde sommen zullen daarbij verrekend worden. “Neckermann werkt samen met vele partners en is in staat alternatieven te vinden voor je vakantie”, klinkt het.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.