Wat zijn de verwachtingen voor de vraag naar olie in 2022?

Net onder de vraag van 2019? Of verder? De ramingen laten verschillende scenario’s zien, maar in alle gevallen zal de vraag hoog blijven. Het nog onzekere element dat nuances aanbrengt is Omikron.

Door de pandemie en de stopzetting van vele activiteiten was de vraag naar olie gedaald, maar nu is die weer aangetrokken. Dat zeggen de ramingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Verwacht wordt dat de vraag in 2022 met 3,3 miljoen vaten per dag zal toenemen tot 99,5 miljoen vaten, iets minder dan in 2019.

Het IEA ziet geen bedreiging voor de vraag als gevolg van Omikron en rekent erop dat vaccins de volgende golven zullen doorstaan met minder gevolgen voor de economie. Voor de luchtvaart zal Omikron echter van invloed blijven. De vraag naar vliegtuigbrandstof is reeds gedaald ten gevolge van internationale reisbeperkingen. Het agentschap ziet de vraag vooral toenemen in het vrachtvervoer over de weg, alsook in de petrochemische industrie.

Op weg naar nieuwe records?

In de vraagprognoses voor 2022 zijn deze reisbeperkingen echter niet volledig in acht genomen. Volgens een analyse van Goldman Sachs zullen deze geleidelijk verdwijnen, zodat de vraag naar olie alle records zou kunnen overtreffen. De prijzen kunnen oplopen tot 100 dollar per vat.

De Opec ziet ook geen langetermijneffect: “De impact van de nieuwe Omikron-variant zal naar verwachting klein en van korte duur zijn, aangezien de wereld beter is uitgerust om Covid-19 en de daarmee samenhangende uitdagingen te beheersen”, schreef de organisatie in een rapport, geciteerd door CNN. De Opec heeft haar ramingen voor 2022 vervolgens niet herzien en verwacht dat de vraag volgend jaar zal toenemen. China, India en de Verenigde Staten zullen de meest veeleisende landen zijn.

Wat deze verschillende prognoses gemeen hebben, is dat zij aantonen dat de wereld sterk afhankelijk blijft van olie. Ook al worden er veel inspanningen geleverd om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, elektrische auto’s en om het plasticverbruik te verminderen.

(am/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20