Wat zijn de gevolgen van de toenemende bevolkingskrimp in Japan?

Japan kende in 2021 een bevolkingskrimp van 644.000 mensen. Dat is het grootste aantal in sinds de krimp elf jaar geleden begon.

Japan kende op 1 oktober 2021 125.502.000 inwoners, dat zijn er 644.000 minder dan het jaar ervoor en dat is de grootste daling ooit.

Voor de eerste keer in 9 jaar registreerde Japan een uitstroom van inwoners. Dat komt door de inreisbeperkingen voor buitenlandse inwoners als gevolg van COVID-19, aldus het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken en Communicatie. Het aantal buitenlanders in Japan daalde met 25.000 tot 2.722.000.

Volgens een rapport over bevolkingsstatistieken van het Japanse ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn werden in 2021 in Japan 842.897 baby’s geboren. Ook die cijfers blijven krimpen en steeds feller. 2021 was het zesde jaar op rij met een laag geboortecijfer, aldus het ministerie.

Zoals in de meeste rijke landen wonen er in Japan proportioneel steeds meer mensen in steden. Toch kromp ook de bevolking van de Japanse hoofdstad Tokio vorig jaar, voor het eerst in 26 jaar. Het bevolkingsaantal daalde er met 38.000 tot 14,01 miljoen.

“De natie zou uiteindelijk helemaal kunnen verdwijnen”

De lage vruchtbaarheidsgraad en de vergrijzende bevolking zetten de sociale stelsels in Japan steeds meer onder druk. Sinds enkele jaren zelfs robots om het slinkende aantal ouderenverzorgers in het land bij te staan.

Meer dan een kwart van de Japanse bevolking is ouder dan ook 65. Dat is het hoogste percentage van alle OESO-landen. In een geriatrisch rapport uit 2021 wordt bovendien voorspeld dat tegen 2045 een kwart van de Japanse 65-plussers dementie zal hebben.

“Japan vergrijst zo snel dat als de huidige trends doorzetten, de natie uiteindelijk helemaal zou kunnen verdwijnen”, schrijft demograaf Jennifer Sciubba in het boek ‘8 Billion and Counting’.

Sciubba pleit ervoor dat rijke landen die hun populatie zien vergrijzen de pensioenleeftijd verhogen, de uitkeringen verlagen, meer mensen in het land aan het werk krijgen of de immigratie verhogen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.