Wat zegt uw geboortemaand over wie u bent?

Temperatuur, het aantal uren zonneschijn, de groenten die gegeten worden, de typische seizoensziektes… het tijdstip waarop we worden geboren heeft een grote invloed op onze ontwikkeling als baby en dus ook op onze toekomst.De Los Angeles Times vatte een reeks wetenschappelijke onderzoeken samen die ons een kijk bieden op de manier waarop onze geboortemaand beïnvloedt wie we zijn:

Winter (21 december tot 20 maart):

Zwaarlijvigheid: Vooral de mannen die in deze periode geboren zijn neigen naar zwaarlijvigheid, aldus een studie van David Phillips van de universiteit van Southampton. 13,8% van de 1.750 mannen die aan de studie deelnamen konden als zwaarlijvig worden gecatalogeerd, terwijl dat bij de mannen die in de periode oktober  – december werden geboren maar 9,4% was. Bij vrouwen is de trend minder zichtbaar. De verklaring zou liggen in het feit dat winterkinderen een extra vetlaag ontwikkelen om de koude te trotseren.Temperament: Uit een psychologisch onderzoek uit 2004 blijkt dat 20- tot 45-jarigen, die geboren zijn tussen oktober en maart, steeds op zoek gingen naar nieuwe impulsen, monotonie haatten en kitesurfen verkozen boven sudoku. Opmerkelijk genoeg verdween die drang naar het nieuwe eens ze de 45 waren gepasseerd. Het tijdstip waarop we worden geboren beïnvloedt ons temperament, al weten we nog niet juist waarom, zegt psycholoog Lars-Göran Nilsson van de universiteit van Stockholm, al heeft het ongetwijfeld te maken met onze niveaus van serotonine en dopamine, twee stoffen die door het brein worden aangemaakt.Schizofrenie: uit onderzoek dat in 1999 in de New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, blijkt dat mensen die begin maart zijn geboren in het noordelijk halfrond 11% meer kans maken om schizofrenie te ontwikkelen dan mensen die begin juni of begin december werden geboren. Aan de andere kant van de evenaar is dat patroon net omgekeerd, waardoor de oorzaak bij prenatale infecties wordt gelegd. De studie is ondertussen meer dan 200 keer gebruikt in andere studies. Mensen die in augustus en september geboren zijn hebben de minste kans om schizofrenie te ontwikkelen.

Lente (21 maart tot 21 juni)

Lengte: mensen die in de lente geboren worden zijn in het algemeen langer, aldus de antropoloog Gerhard Weber van de universiteit van Wenen. Hij bestudeerde de lengte van een half miljoen Oostenrijkse soldaten en ontdekte dat de langste rekruten in april waren geboren, de minst lange in oktober. Hoewel het verschil niet groot is (een halve centimeter), is het statistisch gezien significant.  Volgens Weber heeft het te maken met de melatonine die in het lichaam van de zwangere vrouw wordt aangemaakt en waarvan de productie wordt beïnvloed door het daglicht.Multiple sclerosis: mensen die in de lente worden geboren hebben een grotere kans om multiple sclerosis te ontwikkelen, een ziekte die wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en milieufactoren. Ook de breedtegraad van de plaats waar je geboren bent speelt daarbij een rol. Zo ligt het risico op MS in het gematigde Australische Tasmanië vijf keer hoger dan in het subtropische Queensland. Een studie uit 2005 onder 17.874 Canadese en 11.502 Britse patiënten met MS concludeerde dat mensen die in mei geboren zijn een risico op het ontwikkelen van MS lopen dat 23% hoger ligt dan bij mensen die in november geboren werden. Verondersteld wordt dat een gebrek aan vitamine D in het tweede of derde trimester van de zwangerschap aan de oorsprong ligt.

Zomer (22 juni tot 22 september)

Slaapgewoonten: Mensen die tussen juni en september verjaren zijn – vergeleken met mensen die in de winter verjaren – avondmensen. Uit een studie onder 5.720 Europese studenten die in 2009 in het vakblad Sleep werd gepubliceerd, blijkt dat mensen die in augustus geboren werden gemiddeld 19 minuten later naar bed gaan dan mensen die in december zijn geboren. Dat zou komen omdat het tijdstip waarop we geboren worden onze circadiaanse klok regelt en ons lichaam aanpast aan langere dagen. Deze theorie wordt ondersteund door bijkomend onderzoek op muizen en door het feit dat Australische onderzoeken een omgekeerd evenredig effect meten. Echte nachtuilen worden dan weer sterk genetisch geprogrammeerd.Linkshandigheid: Mensen die in de zomer of de lente worden geboren maken meer kans om linkshandig te zijn. In 1994 publiceerde het vakblad Perceptual and Motor Skills een studie met data van het Franse leger en Amerikaanse baseballspelers. Daaruit bleek dat 41.2% van alle linkshandigen in de vijf maanden van maart tot juli geboren waren en slechts 38.2% van alle rechtshandigen. Volgens de onderzoekers is het nog niet duidelijk waarom deze verschillen bestaan.Diabetes: Kinderen die in de zomer geboren worden (voornamelijk in augustus) maken meer kans op het ontwikkelen van Type 1 diabetes, een aandoening waarbij het immuunsysteem de cellen gaat doden die insuline aanmaken. In een studie uit 1999 met 1.248 Zweedse kinderen die aan diabetes leden en die in de Archives of Disease in Childhood werd gepubliceerd, bleek dat er 24 patiënten meer waren die in augustus waren geboren en 33 minder die in oktober waren geboren.

Herfst (23 september tot 21 december)

Levensverwachting: Wie in de herfst geboren is, maakt meer kans om lang te leven. In de Journal of Aging Research werd vorig jaar een studie gepubliceerd waarbij de geboortemaand van 1.574 honderdjarigen werd vergeleken met die van hun broers en zusters. Wat bleek? Broers en zusters van honderdjarigen die tussen september en november geboren waren maakten 30 tot 50% meer kans om honderd jaar te worden dan de broers en zusters die in maart geboren waren. Er zijn een reeks mogelijke oorzaken: seizoensziektes, temperatuur bij de geboorte of conceptie, vitamine D-niveaus en de voeding van de moeder tijdens de laatste maanden van de zwangerschap.Allergieën: Scandinavische, Nederlandse en Japanse studies geven een hogere mate van allergieën aan bij kinderen die in de winter geboren zijn in vergelijking met kinderen die in de zomer geboren werden. Dokter Milo Vassallo, een expert die meer dan 1.000 patiënten onderzocht op de spoedafdeling van 3 ziekenhuizen in Boston, concludeert dat geboren worden in de herfst en de winter de kans op voedselallergieën met 53% verhoogt. Opnieuw zou vitamine D de bepalende factor zijn.  De twee betrouwbare bronnen van vitamine D zijn zonlicht en supplementen, dus de plaats waar iemand woont is belangrijk. Kinderen die in de herfst of winter in Brussel worden geboren lopen daarom meer risico dan kinderen in Barcelona.