Wat zal 5G ons brengen?

Het centrale thema op het Mobile World Congres dat op dit ogenblik in Barcelona wordt gehouden wordt gevormd door de draadloze technologie van de vijfde generatie (5G). De eerste grote kennismaking met de nieuwe technologie is voorzien voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea over twee jaar.

Met 5G moet het volgens de mobiele sector onder meer mogelijk worden veel snellere connecties – tot 10 gigabits per seconde – te realiseren, terwijl de respons-vertraging tot minder dan één milliseconde zou worden teruggebracht. Door de nieuwe technologie zal vooral de activiteit van geconnecteerde apparaten – gaande van zelfrijdende wagens en drones tot sensoren en industriële machines – moeten stimuleren. Met 5G zal volgens de ontwikkelaars de echte weg naar het internet-of-things kunnen worden aangevat.

Wereldwijde standaard

Waarnemers wijzen er echter op dat de introductie van de nieuwe technologie wellicht niet van een leien dak zal lopen. “In de ontwikkeling van de nieuwe netwerken en standaarden zullen alle partijen – gaande van telecomoperatoren en mediabedrijven tot computerbouwers en zelfs autoconstructeurs – hun standpunten willen doordrukken,” wordt er opgemerkt. “Om al die belangen met elkaar in overeenstemming te kunnen brengen, zullen de regulatoren heel wat inspanningen dienen te doen.” De introductie van een wereldwijde standaard mag volgens kenners ten vroegste over een drietal jaar worden verwacht. Met draadloze technologie van de vijfde generatie zou het onder meer mogelijk worden om films op minder dan vijf seconden op tablets en smartphones te downloaden. Met de huidige 4G neemt diezelfde operatie acht minuten in beslag. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20