Wat vind je wel of niet leuk aan je vorige baan?

Het is vaak niet echt moeilijk om tijdens een sollicitatiegesprek te praten over de dingen die je graag doet op je werk, maar toch moet je bij de beantwoording van vragen in deze richting uiterst voorzichtig zijn. Dit geldt in het bijzonder als je gesprekspartner je ook naar de nadelen van je voormalige functie heeft gevraagd. Op het moment dat je tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd wat je niet leuk vindt aan je vorige baan, dan moet je immers altijd proberen om niet te negatief te zijn. Je wilt namelijk niet dat de werkgever gaat denken dat je ook negatief over deze functie, of het bedrijf, kunt gaan spreken wanneer er uiteindelijk is besloten om met jou verder te gaan en je in dienst te nemen.

Al evenmin wil je een werkgever als eerste indruk een beeld van jezelf scheppen als iemand die altijd maar loopt te klagen, wrok blijft koesteren of een moeilijk persoon is om mee samen te werken. Door het stellen van deze vraag zal een werkgever vaak niet zo geïnteresseerd zijn in de lijst van de werkelijke plus- en minpunten die je in je mars hebt. In plaats daarvan zal een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek proberen om je persoonlijkheid te beoordelen door goed te luisteren naar de toon en de houding waar je mee antwoord op een dergelijke lastige vraag.

Hoe buig je negativiteit om in positiviteit?

De beste strategie die je kunt gebruiken in dit geval is om je te concentreren op de positieve aspecten van je vorige baan en te praten over hoe je ervaringen hiermee zijn. Ook kun je duidelijk naar voren brengen dat je bereid bent om een ​​vooruitstrevende- en uitdagende nieuwe functie bij een deze nieuwe werkgever te aanvaarden. Hieronder hebben we een paar voorbeeld antwoorden voor je verzameld die je misschien kunt gebruiken om tijdens dit belangrijke gesprek een positieve- en open houding aan te nemen:

  • Ik heb genoten van de mensen met wie ik samenwerkte. Er heerste een vriendelijke en leuke sfeer en ik vond het iedere dag weer leuk om naar mijn werk te gaan. Daarnaast vond ik ook het managementteam geweldig. Ze kenden bijvoorbeeld al hun medewerkers bij naam en probeerde om met hen persoonlijke relaties op te bouwen. Daarnaast waardeer ik het enorm dat het bedrijf probeerde om zich te mengen in de plaatselijke gemeenschap door samen te werken met allerlei lokale organisaties.
  • Een van de redenen waarom ik bij mijn huidige werkgever wil vertrekken, is dat ik het gevoel heb dat ik niet genoeg uitgedaagd wordt door deze baan. Als een nieuwe werknemer op de arbeidsmarkt, heeft het bedrijf een geweldige kans geboden met een prima startersbaan. Hier zal ik de onderneming dan ook zeker altijd dankbaar voor blijven. Na een lange tijd daar gewerkt te hebben, kreeg ik het gevoel kreeg dat ik niet in staat was om mijn volledige potentieel te bereiken als gevolg van een gebrek aan uitdaging. Er was echt geen ruimte voor vooruitgang binnen dit bedrijf. Toch heb genoten toen ik er werkte en waardeer de vaardigheden die ik er heb ontwikkeld. Maar ook deze vaardigheden kan ik, voor mijn gevoel, beter elders gaan benutten omdat daar mijn capaciteiten meer zullen worden erkend en er de mogelijkheid zal zijn voor persoonlijke groei.
  • De mensen met wie ik werkte bij mijn voormalige werkgever waren ware experts in wat ze doen. Door mijn ervaring bij deze onderneming heb ik dan ook een heleboel geleerd over verschillende managementstijlen en strategieën om een groot team te laten samenwerken aan een project. Ik heb toch het gevoel dat deze zo waardevolle ervaring me verder kan helpen. Om die reden sta ik dan ook te popelen om te gaan werken aan meer gespecialiseerde projecten waar ik de mogelijkheid hoop te krijgen om meer een leidersrol te gaan vervullen.
  • Hoewel de mensen bij mijn vorige bedrijf geweldig zijn om mee te werken, voelde ik toch dat de kansen voor mij daar te beperkt waren als gevolg van de structuur en de omvang van het bedrijf. Ik geloof dat een groter bedrijf met een internationale allure meer uitdagingen en kansen kan bieden die niet beschikbaar zijn bij een kleiner bedrijf. De functie binnen uw bedrijf is dan ook een uitstekende match met mijn vaardigheden en ik denk dat ik een waardevolle aanwinst kan zijn binnen uw marketing afdeling.”

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20