Warren Buffett, de CEO van het conglomeraat Berkshire Hathaway, heeft naar aanleiding van Thanksgiving een brief voor de aandeelhouders geschreven. Daarin blikt de centimiljardair vooruit naar wat er met zijn vermogen zal gebeuren na zijn dood.
Wat na de dood van Warren Buffett? De topbelegger blikt vooruit in brief naar de aandeelhouders

Waarom is dit belangrijk?
Buffett wordt weleens de meest succesvolle belegger op aarde genoemd. Hij beschikt over een vermogen van zo'n 120 miljard dollar, en is daarmee de negende rijkste persoon wereldwijd. Daarenboven staat hij er om bekend een grote filantroop te zijn. Na zijn dood zal een aanzienlijk deel van zijn vermogen naar liefdadigheid gaan.In het nieuws: Buffett is in augustus 93 jaar geworden. “Ik voel me goed, maar ik besef dat ik in de extra tijd zit”, schrijft hij in een brief naar de aandeelhouders, waarin hij ook meer details deelt over wat er met zijn vermogen zal gebeuren na zijn dood.
- In de brief geeft de CEO van Berkshire Hathaway aan dat hij en zijn drie kinderen – die intussen ook al tussen 65 en 70 jaar oud zijn – ervan overtuigd blijven dat dynastieke rijkdom niet wenselijk is. “Maar we zijn het er ook het erover eens dat kapitalisme, ongeacht zijn zwakheden, waaronder de enorme verschillen in rijkdom, wonderen heeft verricht en blijft verrichten”, klinkt het. “De Verenigde Staten zijn hiervan het best voorbeeld.”
- Zijn drie kinderen zullen zijn testament uitvoeren. Ze zijn ook beheerders van het liefdadigheidsfonds dat 99 procent of meer van Buffetts vermogen zal ontvangen. “In 2006 waren mijn kinderen hier niet volledig op voorbereid, maar nu wel”, aldus de centimiljardair.
- Hij voegt eraan toe dat de drie unaniem moeten handelen.
- Voorts zal het handvest van het liefdadigheidsfonds breed zijn. “Wetten met betrekking tot filantropie zullen van tijd tot tijd veranderen, en wijze levende beheerders hebben de voorkeur boven beperkingen geschreven door iemand die al lang dood is. Filantropie zal hoe dan ook een belangrijke plaats in Amerika hebben, wat de regels ook zijn”, voegt Buffett er nog aan toe.
- Het fonds zal zichzelf na ongeveer een decennium liquideren en functioneren met een beperkt personeelsbestand.
- Buffett benadrukt dat na zijn overlijden de verdeling van zijn bezittingen een “open boek zal zijn”. “Geen fantasierijke trusts of buitenlandse entiteiten om openbaar onderzoek te vermijden, maar een eenvoudig testament dat ter inzage ligt in het Douglas County Courthouse”, klinkt het nog.
Vertrouwen in zijn opvolging
Ook dit nog: Voorts geeft Buffett aan dat hij alle vertrouwen heeft in zijn opvolging. We weten intussen dat Greg Abel, de huidige CEO van Berkshire Hathaway Energy, in zijn voetsporen zal treden.
- “Berkshire – een van de grootste en meest gediversifieerde bedrijven ter wereld – zal onvermijdelijk te maken krijgen met menselijke beoordelingsfouten. Die doen zich voor bij alle grote organisaties, zowel publiek als privaat. Maar die fouten zullen waarschijnlijk niet ernstig zijn bij Berkshire en zullen erkend en gecorrigeerd worden. We hebben de juiste CEO om mij op te volgen en ook het juiste bestuur. Beiden zijn nodig”, schrijft Buffett.
- Hij besluit met de boodschap dat de Berkshire na zijn overlijden opnieuw een reputatie moet opbouwen. “Verval kan optreden bij allerlei grote instellingen, of het nu gaat om overheids-, filantropische of winstgerichte organisaties. Maar het is niet onvermijdelijk. Het voordeel van Berkshire is dat het is gebouwd om te blijven”, klinkt het nog.
(evb)